« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
MLJAC

Zašto bi stvano trebali redovno jesti ribu

Od lososa i tune do srdelica, nebrojene su zdravstvene prednosti redovne konzumacije riba

Nema bolje prehrane
Nema bolje prehrane (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

riba

,

prehrana

,

omega-3 masne kiseline

Ribe su izuzetno zdrava hrana, pa je šteta što većina Hrvata ne jede ribe u većim količinama. Naime, osim što su pune bjelančevina, vitamina i minerala, također imaju malo kalorija, nemaju ugljikohidrata i pune su zdravih masti.

Ne čudi što nacionalne zdravstvene strategije potiču konzumaciju ribe.

"Riba je definitivno superhrana jer se radi o običnoj namirnici s iznimnim dobrobitima", ističe Dawn Jackson Blatner, nutricionistica i autorica više knjiga o zdravoj prehrani.

Donosimo pet učinaka koje uvođenje ribe u redovnu prehranu donosi vašem organizmu.

>> Zašto je važno jesti ribu od malih nogu? >>

Bolji i kvalitetniji san - riba i kvalitetnije spavanje idu ruku pod ruku. Pokazalo je to istraživanje koje je pratilo muške osobe tijekom pet mjeseci. Jedni su jeli ribu tri puta tjedno dok su drugi proteine unosili više mesom. Osobe koje su jele više ribe, puno su bolje spavale, ali i bolje funkcionirale danju. Stručnjaci smatraju da u tome veliku ulogu ima vitamin D, prenosi EatThis.

Manje depresivnih epizoda - studija koja je proučavala dvije otočke zajednice, od kojih je jedna imala pristup brzoj hrani, a druga nije, pokazala je da su osobe s dijagnozom depresije češće konzumirale brzu hranu i bile su mlađi. Krvni su nalazi pokazali da zajednica koja je konzumirala više morskih plodova jer nije imala pristup brzoj hrani, imala je više razine omega-3 masnih kiselina koje pomažu u borbi s tom bolešću.

>> Što masnija riba to bolja >>

Pomaže zdravlju mozga - omega-3 masne kiseline pomažu održati mozak zdravim. Istraživanje Sveučilišta Columbia pokazalo je da žene starije od 70 godina, koje su imale više razine ovih masnih kiselina u krvi, ujedno imaju i veći volumen bijele tvari u mozgu. Stručnjaci ističu da konzumacija ribe uz vođenje zdravog života pomaže i povećanju sive tvari što dovodi do boljeg pamćenja i razumijevanja.

Rjeđe upale zglobova - riba pomaže u borbi s ukočenim zglobovima, a to je posebno važno za osobe s reumatoidnim artritisom. Uz redovnu konzumaciju ribe, najmanje dvaput tjedno, osjećali su manje simptoma prema studiji objavljenoj u časopisu Arthritis Care & Research.

>> Blagodati prehrane obogaćene ribom >>

Smanjuje rizik od srčanih bolesti - prema međunarodnoj studiji u koju je bilo uključeno više od 191.000 odraslih osoba iz 56 zemalja, najmanje dva obroka (oko 175 grama) ribe tjedno vezano je uz manji rizik od kardiovaskularnih bolesti među osobama koje već imaju neku srčanu dijagnozu. Za to su zaslužne omega-3 masne kiseline. Zdravstveni stručnjaci preporučuju upravo tu količinu jer su neka istraživanja pokazala da i produžuje život.

15.10.2021. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh