Blagodati prehrane obogaćene ribom
Tipična porcija ribe je oko 100 g, pa bi čak i dodavanje jedne porcije masne ribe tjedno moglo biti korisno za vaše zdravlje
Istraživanja su odavno pokazala blagodati prehrane obogaćene ribom, uključujući i dulji život u prosjeku za dvije godine u usporedbi s osobama koje ne konzumiraju ribu često.
Najnovije istraživanje koje su proveli stručnjaci s Oxforda i Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), obuhvatilo je analizu načina prehrane 476.160 ljudi putem upitnika.
Ispitanici su odgovarali na pitanja koliko često jedu ribu i koju vrstu, a pokazalo se da oni koji je redovito jedu, imaju 12 posto manji rizik od oboljevanja od raka crijeva u usporedbi s onima koji su ribu konzumirali tek jednom tjedno.
Tvrde kako bi za prevenciju od raka crijeva trebalo tjedno konzumirati 359,1 g ribe. Ali, nije svejedno ni o kojoj vrsti ribe je riječ. Naime, s prevencijom od obolijevanja povezana je masna riba, losos, skuša, srdele, tuna... Ljudi koji su jeli 123,9 g masne ribe, imali su 10% manji rizik od raka crijeva.
Tipična porcija ribe je oko 100 g, pa bi čak i dodavanje jedne porcije masne ribe tjedno moglo biti korisno za vaše zdravlje. Smatra se da je to zbog toga što su masne i masne ribe izuzetno bogat izvor dugolančanih n-3 polinezasićenih masnih kiselina (u osnovi dobre masti) za koje se vjeruje da imaju zaštitni učinak na tijelo i sprječavaju upalu.
Novi komentar