« Život
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
HE HE

Zaspite večeras kao beba uz ove trikove

Osim putem prehrane, na nesanicu možete djelovati mijenjanjem navika, odnosno stvaranjem rituala koji će vas opustiti pred spavanje i mozgu poslati informaciju da je vrijeme za san

Zaspete kao beba...
Zaspete kao beba... (Arhiva)
Više o

nesanica

,

san

,

kako zaspati

Važnost kvalitetnog sna u kojem se tijelo regenerira ne može se dovoljno naglasiti. Odrasloj osobi potrebno je oko osam sati spavanja na noć kako bi organizam normalno funkcionirao... a ipak, velik broj ljudi okreće se u krevetu satima prije nego što im san dođe na oči.

Stres, problemi i neodgovarajuća prehrana samo su neki od uzroka nesanice. Kako bismo san vratili na oči potrebno je poduzeti nekoliko koraka.

Provjeriti razinu melatonina (hormona koji regulira spavanje) i povećati nos, ako ga je premalo.

To možete učiniti kroz prehranu.

Naime određene namirnice sadrže melatonin ili pak triptofan koji potiče lučenje melatonina u organizmu. Od velike pomoći su i  magnezij te vitamin B6 kojih također ima u hrani.

Uvrstite u svoju prehranu orašaste plodove, cjelovite žitarice, piletinu i puretinu, jaja i mliječne proizvode, mahunarke, lisnato zeleno povrće, banane, mandarine, trešnje i ananas.

Studija koju je objavio američki Nacionalni institut za zdravlje pokazala je da dva miligrama melatonina pred spavanje rješavaju probleme s nesanicom.

Osim putem prehrane, na nesanicu možete djelovati mijenjanjem navika, odnosno stvaranjem rituala koji će vas opustiti pred spavanje i mozgu poslati informaciju da je vrijeme za san. To može biti ispijanje umirujućeg čaja, lagana muzika, opuštajuća knjiga ili kupka. Dobro je i zamračiti sobu u kojoj spavate te ju prije odlaska na počinak provjetriti.

Ako se ne bavite tjelovježbom, vrijeme je da ju uvrstite u svoju svakodnevicu. barem šetajte redovito umjerenim tempom, najmanje pola sata. Tjelesna aktivnost će izazvati zdravi umor koji će onda lakše dovesti do sna. 

23.10.2019. 21:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh