« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
VREMENA SE MIJENJAJU

Zarađujete li više od svojih roditelja?

Današnje djevojke zarađuju 1,17 dolara za svakih 1 dolar koje su njihove majke zarađivale 1980. S druge strane, muškarci zarađuju tek 90 centi za svaki dolar koji su zarađivali njihovi očevi

Fotografija vijesti
Više o

nezaposlenost

,

životni standard

,

posao

,

gospodarska kriza

,

mladi ljudi

,

zarada

Žive li mlade generacije danas bolje od svojih roditelja? Iako je „bolje" vrlo relativan pojam, ukoliko govorimo u sferi prihoda, odgovor na ovo pitanje ovisi o spolu, pokazala je velika američka studija.

Današnje djevojke i mlade žene zarađuju 1,17 dolara za svakih 1 dolar koje su njihove majke zarađivale 1980. godine. S druge strane, muškarci zarađuju tek 90 centi za svaki dolar koji su zarađivali njihovi očevi prije 30 godina. U izračune ovih iznosa u obzir se, naravno, uzimala i inflacija.

Studija koju su proveli američka neprofitna organizacija Young Invincibles i think tank Demos proučila je podatke o plaći za žene i muškarce između 25. i 34. godine te ih usporedila sa istom dobnom skupinom iz 1980. godine.

Ono što su pronašli zapravo i nije toliko začuđujuće, ako uzmemo u obzir društvena i ekonomska kretanja zadnja tri desetljeća.

Propadanje "tipično muških" djelatnosti

Mlade žene zarađuju više nego su zarađivale njihove majke na početku svojih karijera, ponajviše zbog napretka jednakosti žena na radnim mjestima, ali i u cijelom društvu.

S druge strane, mladi muškarci imaju manje mogućnosti zaposlenja nego su ih imali prije 30 godine, ponajviše zbog propadanja industrijske proizvodnje, građevinske industrije i ostalih dominantno muških grana gospodarstva.

Ovi su se trendovi odrazili i na razmišljanja mladih generacija, budući da većina djevojaka vjeruje kako im je bolje nego njihovim majkama, dok većina mladića misli da su njihovi očevi živjeli bolje od njih, pokazalo je drugo istraživanje Sveučilišta Xavier o tzv. indeksu američkog sna.

Izbor između odrastanja i golemih dugovanja

Ipak, generalno gledano, niti jednom spolu generacije koja ulazi na tržište rada neće biti jednostavno.

„Bilo je potrebno vrijeme svega jedne promjene generacija da se uvjeti rada i obrazovanja ljudima koji žele postati dio srednje klase naglo pogoršaju", rekla je Tamara Draut, koautorica studije o mladim Amerikancima.

Visoka nezaposlenost, divljanje tržišta nekretnina, visoka cijena studiranja te podizanja djece ozbiljne su prepreke današnjoj generaciji s kojima se njihovi roditelji ipak nisu u tolikoj mjeri morali nositi. Zbog svega toga mnogi ljudi u dvadesetima i ranim tridesetima pred sobom imaju nezahvalan izbor - mogu ili odgoditi važne prekretnice u životu, poput iseljavanja iz roditeljske kuće, kupovinu vlastitog stana i započinjanja obitelji, ili mogu pokušati imati sve to i pritom napraviti golema dugovanja koja će ih pratiti do kraja radnog života, a možda i dulje.

Mladi i pesimistični

Ova velika nesigurnost i neizvjesnost zaslužna je za nikad veći pesimizam u mladih ljudi. Svega 22 posto mladih između 18 i 34 godine smatra kako će im biti bolje nego generacijama prije njih, dok je visokih 54 posto uvjereno da će im biti znatno gore. 24 posto misli da će im biti jednako.

Unatoč tome što su ova istraživanja provedena u SAD-u, koji je po mnogočemu još uvijek netipična zemlja zapadnog svijeta, negativni ekonomski i društveni trendovi koji utječu na prosječnog mladog Amerikanca zasigurno u znatnoj mjeri utječu i na prosječnu mladu osobu u Europi, pa i u našoj zemlji.

Hoće li gospodarska kriza kojoj se ne nazire kraja prisiliti ove mlade ljude da do kraja svojih radnih vjekova plaćaju goleme dugove iz mladosti ili ćemo kao društvo na kraju svi iz toga izaći jači, ostaje za vidjeti.

Budući da više od trećine čitateljica i čitatelja našeg portala dolazi upravo iz ove skupine od 25 do 34 godine, rado bismo čuli i vaše mišljenje. Zarađujete li više od svojih roditelja i mislite li da će vašoj generaciji biti bolje ili lošije nego onoj prije? Recite nam u komentarima.

Piše: M. Lozančić
14.12.2011. 17:24:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    124
    14.12.2011. 21:03
    Naši roditelji su imali osnovnu ili srednju školu a mladi su imali djecu i gradili kuće dvokatnice. Danas su mladi sa fakultetom sretni ako nađu posao za koji su prekvalificirani, kupnja automobila je nedostižan stan, a kupnja stana na kredit od 30 godina u uvjetima ˝danas imaš posao sutra nemaš¨ spada u perverzije. Djecu imaju oni kojima se omakne i rijetki koji to zbilja žele.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh