« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
PREVENTIVNA SUPSTITUCIJA

Zamjena govedine piletinom smanjuje rizik od moždanog udara

Ako u jednom dnevnom obroku umjesto crvenog mesa pojedete meso peradi smanjit ćete rizik od moždanog udara za čak 27 posto

Fotografija vijesti
Više o

zdrava prehrana

,

moždani udar

,

govedina

,

crveno meso

,

proteini

,

piletina

,

puretina

,

perad

Iako hrana bogata proteinima može imati pozitivan efekt po ljudsko zdravlje, američka studija je pokazala da nisu svi proteini isti - prehrana bazirana na crvenom mesu povećava rizik, a meso peradi smanjuje mogućnost od moždanog udara, piše Reuters.

"Glavna poruka naše studije je da vrsta proteina ili izvor proteina igra važnu ulogu u diktiranju rizika od moždanog udara", rekao je Frank Hu, koautor istraživanja koje je provedeno na sveučilištu Harvard School of Public Health.

Kako bi istražili povezanost između vrste proteina i rizika od moždanog udara, znanstvenici su proučili rezultate dvaju masivnih i dugogodišnjih istraživanja u kojima je sudjelovalo skoro 130 tisuća osoba. Hu i kolege podijelili su ljude u skupine temeljem dnevnog unosa crvenog mesa, ribe, mesa peradi, mliječnih proizvoda te ostalih izvora proteina.

Znanstvenici su otkrili da muškarci koji su dnevno jeli više od dvije porcije crvenog mesa imaju 28 posto veću šansu od moždanog udara od osoba koje su u prosjeku dnevno konzumirali jednu trećinu obroka crvenog mesa.

Žene koje su jele skoro dvije porcije crvenog mesa dnevno imaju 19 posto veći rizik od moždanog udara nego žene koje su dnevno unosile pola obroka crvenog mesa.

Pod porciju crvenog mesa smatra se od 113 do 170 grama govedine.

Zamjena jednog obroka crvenog mesa sa mesom peradi smanjilo je rizik od moždanog udara za 27 posto, orašasti plodovi i riba snizili su rizik za 17 posto, a mliječni proizvodi srozali su rizik za 10 do 11 posto.

Ljudi koji su dnevnu konzumaciju mesa bazirali na puretini ili piletini imali su 13 posto manju mogućnost od moždanog udara nego osobe koje su meso peradi jeli samo za jedan obrok.

Znanstvenici nisu dokazali da je govedina kriva za povećanje rizika od moždanog udara, no vođa istraživanja Adam Bernstein kaže kako je mogući krivac kombinacija masnoće i željeza iz crvenog mesa.      

12.01.2012. 11:10:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh