« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
ZNANSTVENA STUDIJA

Prije operacije provjerite dob liječnika - sredovječni kirurzi najsigurniji

Sredovječni kirurzi u kasnim 30-im i u 40-im godinama najsigurniji su, sugerira istraživanje u okviru kojeg su proučene komplikacije u operativnim zahvatima u pet bolnica u Francuskoj

Fotografija vijesti
Više o

operacija

,

sigurnost

,

pacijenti

,

kirurzi

Pripremate li se na operaciju, možda ne bi bilo zgoreg unaprijed provjeriti dob vašega kirurga, smatraju istraživači koji tvrde da dob utječe na njihovu sposobnost, javlja Hina.

Iako je neiskustvo očiti nedostatak, nije niti poželjno biti u toj profesiji desetljećima, tvrde istraživači, a prenosi BBC.

Sredovječni kirurzi u kasnim 30-im i u 40-im godinama najsigurniji su, sugerira istraživanje u okviru kojeg su proučene komplikacije u operativnim zahvatima u pet bolnica u Francuskoj.

Istraživanje je pokazalo da operativno uklanjanje štitnjače ima najveće izglede za komplikacije ako je kirurg neiskusan ili taj posao radi više od 20 godina. Analizom je obuhvaćeno više od 3500 operacija štitnjače koje je obavilo 28 kirurga. Istraživači su odabrali uklanjanje štitnjače zbog toga što se već desetljećima obavlja na isti način.

Istraživanje je utvrdilo da na rezultate u ovom slučaju nije utjecala mogućnost da složeniji slučajevi završe na stolu iskusnijih kirurga.

Stručnjaci koji nisu bili uključeni u istraživanje navode kako se faktori koji utječu na slabije rezultate starijih kirurga još trebaju proučiti.

11.01.2012. 14:09:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh