« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
SLATKA ALTERNATIVA

Zaboravite na klasični šećer, koristite prirodne zaslađivače

Umjesto bijelog i smeđeg šećera eksperimentirajte s datuljama, medom, grožđicama smokvama i voćem općenito

Med
Med (Shutterstock)

Slatke delikatese kao što su bomboni, karamel, šlag, i općenito svi proizvodi od šećera oduvijek su privlačni, ali kako je porasla svijest o štetnosti bijelog šećera za zdravlje i javio se strah od njegovih posljedica poput srčanih i moždanih udara, dijabetesa i pretilosti, žudnju za šećerom trebamo držati pod kontrolom.

U svijetu postoji bezbroj recepata za prirodno zaslađivanje hrane, ali mi nećemo ulaziti u detalje već ćemo vam samo navesti nekoliko načina za uživanje u šećeru bez straha od toga da ćete završiti u bolnici.

Med. Najbolje sredstvo za uklanjanje alergija i podizanje raspoloženja, slađi je od bijelog šećera i savršena mu je zdrava alternativa. Ako upotrijebite med u samo jednoj trećini količine šećera koju inače koristite znajte da će vam deserti biti ukusniji i kremastiji i puno bogatiji. Dodajte ga umacima, salatama, povrću... med možete jesti gotovo sa svime.

Suhe grožđice. Možete ih dodate bilo kojem slatkom jelu kako biste mu obogatili teksturu i okus.

Datulje. Imaju oko 60 posto šećernog udjela i što ih više sušite to će imati manje vode i više šećera. Međutim, budite oprezni s datuljama, nemojte ih upotrebljavati u jelima koja zahtijevaju tekući šećer. To je zato što su datulje teško topive. Najbolje ih je koristiti kod slatkih jela koja se peku. Zato odbacite klasični šećer i eksperimentirajte s datuljama.

Voće općenito. Voće poput jabuka, jagoda, borovnica, manga i ananasa može se poslužiti kao desert. Sve što je potrebno učiniti je narezati ga u komade, malo prepržiti na maslinovom ulju, pomiješati i doliti vode. Neka se voće malo pirja u vlastitom soku. I eto vam vrlo ukusnog jutarnjeg ili večernjeg deserta.

Smokve. Koristile su se za zaslađivanje i prije nego što je koncept šećera postao poznat čovjeku. Sadrže oko 55 posto šećernog udjela i bogat su izvor željeza. Namočite ih u vodi prije dodavanja u jela kako bi dale bogatiji okus.

I dok je sve navedeno zaista iz kategorije prirodnih  zdravih zaslađivača važno je da imate na umu kako se predoziranje bilo kojom vrstom šećera može završiti loše i u kratkoročnom i u dugoročnom smislu. Prirodni zaslađivači sigurno su bolji od kupovnog bijelog i smeđeg šećera jer su, pored toga što su slađi, ujedno i bogatiji u smislu raznih nutrijenata. Slobodno ih upotrebljavajte, ali pazite na količinu.

18.02.2012. 16:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh