« Život
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
tinejdžerski seks

Za rano stupanje u seksualne odnose krivi su geni

Tinejdžeri koji su odrasli bez oca skloniji su površnom seksu nego stvaranju dugotrajnijeg odnosa

(Corbis)
Više o

tinejdžerski seks

,

Child development

,

Jane Mendle

,

Simon Blake

,

Brook Advisory Centre

Studija objavljena u časopisu Child Development dokazala je da se djeca koja su odrasla bez oca ranije upuštaju u seksualne odnose, a sve je to povezano s njihovim genima.

Što su djeca koja su sudjelovala u istraživanju genetski sličnija, sličnije su i godine kad stupaju u seksualne odnose.

Studija Sveučilišta u Oregonu kaže da su takvi tinejdžeri zbog loših odnosa svojih roditelja skloniji površnom seksu nego stvaranju dugotrajnijeg odnosa.

Također, oba roditelja, za razliku od jednog, mogu lakše kontrolirati aktivnosti svoje djece što im smanjuje prilike u kojima bi mogli stupiti u seksualne odnose.

Ipak, svi ti faktori ne utječu na takvo ponašanje kao geni.

Znanstvenici su u istraživanju usporedili prosječnu dob stupanja u odnose djece čiji su očevi u različitoj mjeri bili odsutni tijekom njihovog djetinjstva. 

Ispitali su više od tisuću rođaka u dobi od 14 i više godina.

63,2% djece čiji su očevi stalno bili odsutni već su imali seksualni odnos, za razliku od 52,5% njih čijih očeva nije bilo samo ponekad. Od djece čiji su očevi bili prisutni stalno, samo 21% njih imali su odnose.

Djeca čijih očeva nikad nije bilo, prosječno su stupili u odnose s 15,28 godina. Onima s povremeno prisutnim očevima bilo je u prosjeku 15,36 a onima kojima su očevi uvijek bili kod kuće 16,11 godina.

Pokazalo se i da djeca sa sličnijim genima imaju sličniju dob stupanja u odnose, bez obzira na to jesu li ili ne živjeli s ocem.

- Iako ne postoji 'gen očevog odsutstva', postoje genetski doprinosi na osobine ličnosti koji povećavaju vjerojatnost ranijeg seksualnog ponašanja djece - kaže Jane Mendle sa Sveučilišta u Oregonu.

Napominje da su ipak potrebna daljnja istraživanja ove pojave.

Simon Blake iz seksualno-zdravstvene udruge Brook Advisory Centre pak kaže:

- Već je poznato da su niža distignuća u obrazovanju, mediji kao izvor informacija o seksu i socio-ekonomski status povezani s ranijim stupanjem u seksualne odnose. Zbog toga bi svi mladi trebali imati pristup provjerenim informacijama o seksu, zajedno s obrazovanjem o seksualnom zdravlju i odnosima od rane dobi.

15.09.2009. 11:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh