« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
IPV6

Za godinu dana mogli bismo ostati bez IP adresa

Broj IP adresa koje su nam na raspolaganju sve je manji zahvaljujući sve većem broju naprava i gadgeta koji se mogu spajati na internet

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

internet

,

internetske domene

,

zaraženi krpelji

Unutar godine dana ćemo ostati bez internetskih adresa. Odmah da razjasnimo, ne radi se o domenama, odnosno o nazivima stranica koje vidite na vrhu svog monitora koje počinju s „http://www." Toga može biti beskonačno mnogo. Falit će nam internetskih protokola, takozvanih IP adresa. IP adresa se sastoji od brojeva koji su dodijeljeni svim mogućim napravama koje se služe internetom - od računala, mobitela, bežičnih senzora pa čak i automobila. Prema blogovima kao što je ReadWriteWeb, Internet se jednostavno prebrzo mijenja i evoluira, kao i sama tehnologija - sve je veći broj naprava i gadgeta koji su prilagođeni za Internet da broj IP adresa koje su nam na raspolaganju postaje sve manji. Ali najveća opasnost je u tome što sve spomenuto podrazumijeva količinski eksplozivan rast podataka do kojeg će sigurno doći, upozorava Richard McManus na spomenutom blogu.

>> 404 milijuna Kineza koristi internet

Zatim su tu mobilni telefoni o ostale naprave koje se mogu spajati na internet te standardni podatkovni i sadržajni rast kojeg prave korisnici interneta. Kako trenutno stvari stoje, na raspolaganju su nam 4 milijarde internetskih adresa koje postojeći sustav može podnijeti. A prema riječima Johna Currana, predsjednika i izvršnog direktora Američkog registra za internetske brojeve, ta će količina isteći unutar godine dana. Slično predviđanje izrazio je Vinton Cerf iz Googlea dodavši da će se zbog ograničenosti adresa vrlo vjerojatno otvoriti 'crno tržište' za njih. Jedno od rješenja je stvaranje novih brojeva. Naš trenutni sustav za dodjeljivanje IP adresa (koje imaju oblik četiri niza brojeva odvojenih točkom) može podnijeti samo one duge 32 bita.

>> Top 10 internet trenutaka

A Internet se, kako smo već rekli jako brzo razvija i raste. Zato su stručnjaci počeli raditi na novoj verziji sustava - IPv6 ili „verzija 6" - koji će omogućiti veći broj IP adresa, svaka od njih će biti duga 128 bita. Ova situacija je slična onoj u kojoj su bile telefonske tvrtke u 1980-ima i 1990-ima kad je, konkretno u SAD-u, došlo do pomanjkanja raspoloživih brojeva pa su tvrtke morale dodavati još znamenki. Ali Internet je malo kompleksnija priča. Stručnjaci na „verziji 6" rade već jedno desetljeće, a pomaci su neznatni. Zasad nema odgovarajućih alternativnih rješenja. No malo vjerojatno da se neće pronaći uskoro.

27.07.2010. 13:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh