« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
NA UVIĐAJ JAVNOSTI

Wikileaks objavljuje 400,000 vojnih dokumenata o Iraku

Internet stranica Wikileaks počela je objavljivati najavljenih 391,832 povjerljiva vojna dokumenta povezana s američkim operacijama u Iraku

WikiLeaks
WikiLeaks (Getty Images)
Više o

SAD

,

Irak

,

WikiLeaks

,

uzgoj zdrave hrane

Američki mediji izvješćuju da dokumenti nude nove pojedinosti o ubijanju iračkih civila te o zlostavljanju zarobljenih iračkih pobunjenika. Do sada je web stranica koju uređuje Julian Assange dokumente dala na uvid samo određenim medijima - među njima američkom dnevniku The New York Times, britanskom dnevniku The Guardian, njemačkom tjedniku Der Spiegel te arapskoj TV-mreži Al Jazeera.

Mnogi od dokumenata su ono što se vojno naziva izvješćem o "značajnim aktivnostima", odnosno sirova obavještajna izvješća koja su pripremili američki vojnici na terenu. U radijskom izvješću se navodi da je The New York Times objavio izvješća o pogibiji civila, postupanju sa zatvorenicima i sudjelovanju Irana u iračkom sukobu.

Al Jazeera je usredotočena na otkrića o mučenju, posebno na mogućnost da su američke snage dopustile iračkim snagama mučenje zarobljenika. Guardian slijedi ista izvješća, uz dodatno izvješće o smrti oko 15.000 civila.

Glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell izjavio je da dokumenti koje objavljuje Wikileaks iznose tajne informacije koje bi američke vojnike u budućnosti mogle učiniti još ranjivijima na napade. "Wikileaks nikada nije imenovao izvor koji mu je predao tajne dokumente. Ali obavještajni analitičar američke vojske Bradley Manning uhićen je zbog navodnog curenja tajnih podataka", rekao je Morrell.

U srpnju ove godine Wikileaks je objavio 77,000 povjerljivih vojnih dokumenata o ratu u Afganistanu za koje je utvrđeno da su dobiveni od Manninga. (hina/metro-portal)

23.10.2010. 09:09:42
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Kladionicar
    23.10.2010. 10:04
    (dobar članak) Al što se tiče wiki leaks OK. ipak ma koga boli kita za to, zna se kako se ratuje, ne može se fino ratovati i zna se da je amerika u biti jedina teroristička organizacija na svijetu točnije jedina značajna.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh