« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
S GOREGA NA GORE

Haiti poharala epidemija kolere

Na potresom poharanom Haitiju u petak je potvrđena epodemija kolere od koje je do sada oboljelo više od 2.000 ljudi, a gotovo 200 ih je umrlo

Haiti
Haiti (Getty Images)
Više o

Haiti

,

epidemija kolere

Stručnjaci očekuju povećanje broja oboljelih i smrtno stradalih prije nego se bolest iskorjeni. Epidemija kolere najgora je zdravstvena nedaća koja je Haiti pogodila nakon razarajučeg potresa od čijih je posljedica u siječnju ove godine stradalo do 300 tisuća ljudi.

Iako je najviše oboljelih u regiji Artiboniote, sjeverno od glavnog grada Port-au-Prince, humanitarne agencije ulažu velike napore kako bi spriječile širenje zaraze kampovima gdje su još uvijek smještene žrtve potresa. Procjenjuje se da u tom gradu živi oko 1,3 milijuna ljudi bez doma.

Kolera je, inače, zarazna bolest koju izaziva fekalijsko zagađenje hrane ili vode, a ovo je prva epidemija te bolesti na Haitiju u posljednjih stotinu godina. Panamerička zdravstvena organizacija, podružnica Svjetske zdravstvene organizacije, izvijestila je da je na ugroženo područje poslala liječničke timove, lijekove i zalihe čiste vode.

Dužnosnik ove ogranizacije Jon Andrus kazao je na brifingu u Washington da očekuju još oboljelih i smrtno stradalih. (hina/metro-portal)

23.10.2010. 09:32:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh