« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
RAŠIRENA PRAKSA

Trećina Srba imala dodir s korupcijom

Trećina Srbijanaca tvrdi kako je netko iz njihova najbližeg okružja dao mito, a 13 posto ih priznaje vlastitu umiješanost u korupciju

Fotografija vijesti
Više o

Srbija

,

korupcija

,

mito

Rezultati su to istraživanja javnog mnijenja o korupciji u Srbiji, što ga je u sklopu projekta Programa za razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP) proveo TNS Medium Gallup. Po iskustvu srbijanskih građana s korupcijom, u najvećem broju slučajeva mito se daje liječnicima te policajcima i službenicima u državnoj upravi. Prosečno mito iznosi 255 eura, što je gotovo prosječna mjesečna plaća u Srbiji.

Kad je riječ o predodžbi o korupciji, opći je dojam da se razina korupcije u Srbiji ne smanjuje, a po mišljenju građana, samo vlada i državne institucije imaju snage suprotstaviti se korupciji i one bi trebale imati glavnu ulogu u borbi protiv nje.

Istodobno, te institucije ispitanici u velikoj mjeri smatraju korumpiranima, navodi se u rezultatima istraživanja. Kao jedna od pozitivnih stvari, navodi se da je opažena razina korupcije u policiji niža, a slika pozitivnija, pri čemu se policija češće navodi kao institucija koja bi trebala voditi borbu protiv korupcije.

Među negativnim stvarima navodi se da se politički život doživljava kao područje gdje je korupcija osobito prisutna te se smatra da političari nemaju stvarnu volju boriti se protiv nje jer su i sami korumpirani. Dodaje se kako pravosudni sustav također ima loš ugled te da prevladava mišljenje da je vrlo zaražen korupcijom. Istraživanje je provedeno u listopadu na uzorku od 600 punoljetnih građana Srbije. (hina/metro-portal)

29.11.2010. 22:52:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh