« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
SMANJENJE DUGA

SAD: Zamrzava se plaća dva milijuna zaposlenih

Barack Obama predložio je Kongresu zamrzavanje plaća saveznim javnim službenicima na dvije godine od 1. siječnja 2011.

Barack Obama
Barack Obama (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

američko gospodarstvo

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je Kongresu predložio zamrzavanje plaća saveznim javnim službenicima na dvije godine, radi smanjenja ogromnog državnog deficita. Zamrzavanjem plaća od 1. siječnja 2011. bilo bi obuhvaćeno 2,1 milijuna zaposlenika u javnim službama, a njime bi se iduće godine uštedjelo dvije milijarde dolara, a u idućih pet godina kumulativno 28 milijardi dolara.

Ukupni javni dug SAD-a 7. studenoga je iznosio 95 posto BDP-a ili 13.728 milijardi dolara, a u 2010. godini je povećan za 1700 milijardi dolara.

"Teška je istina da će stavljanje pod nadzor ovoga deficita tražiti široke žrtve, a tu žrtvu moraju podijeliti i zaposlenici savezne vlade", rekao je Obama. "Mali poduzetnici i obitelji stežu remen, pa treba i njihova vlada", rekao je Obama na konferenciji za tisak. Ako Kongres odobri prijedlog, zamrzavanje bi spriječilo planirano povećanje plaća za 1,4 posto u 2011. za sve civilne savezne službenike.

Zamrzavanje se ne odnosi na oružane snage, ali obuhvaća civilne namještenike ministarstva obrane. Ono se također ne bi primjenjivalo na osoblje Kongresa i zastupnike, koji su izglasali zamrzavanje svojih plaća u travnju.

Obamina je najava u skladu s prijedlogom dvostranačke Komisije za deficit, koja je ranije ovoga mjeseca preporučila trogodišnje zamrzavanje plaća u saveznim službama, uključujući i neborbene članove vojske.

Obamin je potez preventivan u odnosu na najave republikanaca da će smanjiti plaće i broj zaposlenih u saveznim službama nakon što iduće godine preuzmu vođenje Kongresa. (hina/metro-portal)

30.11.2010. 08:25:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh