« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
TAKTIKA ZASTRAŠIVANJA?

WHO tvrdi da neće biti dovoljno cjepiva protiv 'svinjske gripe'

Farmaceuti diljem svijeta mogu proizvesti oko 3 milijarde doza godišnje

(Getty Images)
Više o

WHO

,

cjepivo protiv gripe

,

svinjska gripa

,

H1N1

Svjetska zdravstvena organizacija u četvrtak je objavila kako su svjetske farmaceutske kompanije godišnje u stanju proizvesti cjepiva za virus nove gripe H1N1 za samo polovicu svjetskog stanovništva jer im za veću proizvodnju nedostaju kapaciteti.

Farmaceuti mogu proizvesti oko 3 milijarde doza cjepiva godišnje, a jedna doza trebala bi biti dovoljna za stvaranje imuniteta na virus kod zdrave odrasle osobe, ili starijeg djeteta, objavio je WHO.

WHO je u svibnju predvidio da će godišnji globalni kapacitet proizvodnje cjepiva biti oko 5 milijardi doza, ali nove procjene temeljene su na rezultatima najnovijih kliničkih testova i povjerljivim podacima koje WHO-u šalju države članice.

Tvrtke imaju "ograničen i neadekvatan" kapacitet da bi proširile proizvodnju kako bi se osiguralo cjepivo za svih 6,8 milijardi stanovnika planeta, upozoravaju iz WHO-a. (hina/metro-portal)

24.09.2009. 16:16:42
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    DemolitionMan
    24.09.2009. 16:54
    Joj, što ćemo sad?!? Bježite od cjepiva, ono je neizmjerno gore od same gripe. Virus H1N1 proizvod je farmaceutskih kompanija, a cjepivo sadrži toliko govana (uključujući i aktivan virus gripe) da ga treba izbjegavati u širokom luku. Da nije tako, ne bi Jane Burgermeister tužila Baxter i WHO - http://www.youtube.com/watch?v=PelTWCUmTsU
  2. avatar
    24.09.2009. 17:00
    hehehe, a promaknuo ti je nadnaslov, jel? ;)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh