« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Fascinantno otkriće

Pronašao drevno blago pomoću detektora metala

Nezaposleni Britanac otkrio je zahvaljujući detektoru metala najveće anglosaksonsko arheološko blago

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

otkriće

,

anglo-saksonsko blago

Terry Herbert (55) otkrio je u srpnju u polju u Staffordshireu blago koje potječe iz 7. stoljeća dok je detektorom pretraživao polje jednog prijatelja, zadovoljavajući strasti kojom se bavi već 18 godina. Kolekcija se sastoji od više od 1500 predmeta koji sadrže nekoliko kilograma zlata i srebra zakopanih u jednom polju u Engleskoj.

"Moji prijatelji u klubu detektora uvijek kažu da ako postoji zlatni predmet u polju ja ću biti taj koji će ga naći. Strah me pomisliti što će reći kad čuju sve ovo", izjavio je on.

Njegovo otkriće čiji se značaj uspoređuje s grobnicom faraona Tutankamona sadrži ratničku opremu s najmanje 84 držaka mačeva i 71 navlakom za mačeve koji nose većinom složene ukrase te drago kamenje optočeno zlatom.

Blago sadrži otprilike 5 kilograma zlata i 2,5 kilograma srebra, te veliku količinu dragog kamenja. Njegova procjena trebala bi potrajati godinu dana, a vrijednost će podijeliti Herbert koji namjerava kupiti kuću te vlasnik polja.

Odabrani predmeti bit će izloženi od petka do 13. listopada u umjetničkom muzeju u Birminghamu. (hina/metro-portal)

24.09.2009. 14:14:29
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    dragan
    16.03.2012. 22:15
    svaka čast ima nas još
  2. avatar
    dragon rider
    16.03.2012. 22:34
    kad bi se hrv.zakon regulirao kao i britanski kod amatera koji se bave sa tim hobijem naša država bi bila bogata vjerujem po kulturnoj prirodi puno više nego što je.mora se znati da detektoraši neznaju ništa manje nego sami arheolozi samo što nažalost HOBISTI DETEKTORAŠI rasprodaju kulturno dobro i devastiraju arheološka nalazišta u nadi za nekom zaradom koja zna premašiti i vlastita očekivanja pa zato draga moja državo reguliraj taj zakon ZA KOJI NEMATE VREMENA I KOJI VAMA I NAMA MOŽE BITI OD INTERESA.PIRITEHNIČARI razminiraju KOLIKO posto svake godine sve se traži samo mine NEEE jel tako.ajmo malo pogledati forume na netu pa LAICI pogledajte šta se radi u HRVATSKOJ,SRBIJI,itd.i ja obožavam taj hobi i na svu sreču nisam pronašao na svojoj njivi ništa vrijedno osim željeza i jugoslavenskih kovanica i HVALA BOGU.AKO SE BAVITE TIM HOBIJEM NE PRODAJTE KULTURNU POVIJEST SVOJEGA MIJESTA,GRADA,OPČINE,DRŽAVE.TO JE NAŠE BLAGO KOJE ČE SE RASPRODATI KAO I SVE U OVOJ DRŽAVI NAŽALOST.POZDRAV SVIMA DETEKTORAŠIMA KOJI RADE TO SAMO IZ HOBIJA I LJUBAVI INTERESENTIMA I MATERIJALISTIMA SMRKNE MALO MALO AKO GLEDATE PO NETU..
  3. avatar
    Denis
    15.12.2013. 10:15
    Bravo ...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh