« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
un:

Prihvaćena rezolucija o nuklearnom razoružanju

Barack Obama upozorio je da eksplozija samo jedne nuklearne bombe u nekom gradu može ubiti stotine tisuća ljudi

(Getty Images)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Barack Obama

,

Gordon Brown

,

Hu Jintao

,

Dmitri Medvedev

,

Vijeće sigurnosti UN-a

,

Rezolucija o nuklearnom razoružanju

Vijeće sigurnosti UN-a u danas je jednoglasno prihvatilo rezoluciju 1887 o sprječavanju širenja nuklearnog oružja i nuklearnom razoružanju. Na sjednici su sudjelovali predsjednici ili premijeri svih zemalja članica osim Libije.

Američki predsjednik Barack Obama u svom govoru je upozorio da eksplozija samo jedne nuklearne bombe u New Yorku, Moskvi, Tokiju, Pekingu, Londonu ili Parizu može ubiti stotine tisuća ljudi i teško ugroziti našu sigurnost, naša gospodarstva i način života. Istaknuo je da prihvaćena rezolucija izražava zajedničku predanost postizanju cilja - svijetu bez nuklearnog oružja.

- Zemlje koje imaju nuklearno oružje moraju odgovorno krenuti prema nuklearnom razoružanju, a one koje ga nemaju imaju odgovornost da ga ne pribavljaju. Vijeće sigurnosti danas je poduprlo globalne napore da se sav osjetljivi nuklearni materijal stavi pod nadzor u roku od četiri godine - rekao je Obama, najavivši da će u travnju 2010. SAD biti domaćin susreta na vrhu o tom pitanju.

Rezolucijom 1887 jačaju se institucije koje se bore protiv krijumčarenja, financiranja i krađe materijala vezanog uz širenje nuklearnog oružja. Njome se i jača Sporazum o neširenju nuklearnog oružja (NPT) i predviđa konferencija o njegovoj reviziji 2010.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev kazao je kako je zajednički cilj riješiti probleme među zemljama koje žele nuklearno razoružanje, što je komplicirano budući da je razina nepovjerenja između zemalja i dalje previsoka, ali to se mora učiniti.

Kineski predsjednik Hu Jintao pozvao je zemlje s nuklearnim oružjem da se obavežu kako neće prve upotrijebiti to oružje niti će ga upotrijebiti protiv zemalja koje ga nemaju.

Britanski premijer Gordon Brown rekao je pak kako svijet treba razmotriti daleko oštrije sankcije Iranu ako i dalje bude nastojao u stvaranju nuklearne bombe. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je kako Francuska podupire razgovore s Teheranom, no kako dijalog do sada nije dao rezultate.

Ovom rezolucijom ohrabruju se napori da se osigura razvoj miroljubive uporabe nuklearne energije. Njome se jačaju i ključni nuklearni sporazumi: Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa, Sporazum o prekidu proizvodnje fizijskog materijala, Konvencija o suzbijanju nuklearnog terorizma i Konvencija o fizičkoj zaštiti nuklearnog materijala. (hina/metro-portal)

24.09.2009. 18:47:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh