« Hrvatska
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
VUKOVAR

Vukovarski vodotoranj kao trajna opomena

Vodotoranj u Vukovaru bio je za vrijeme rata 1991. simbol otpora. Iako su ga srpske snage izravno pogodile s više od 600 granata, nije se srušio. Sad je konzerviran kako bi poslužio kao trajna opomena protiv rata.

Da se ne zaboravi...
Da se ne zaboravi... (Arhiva)
Više o

Vukovar

,

vodotoranj

Vukovarski vodotoranj 30. listopada 2020. je otvoren za javnost nakon trogodišnje konzervacije i obnove.

Simbol otpora Grada-heroja sačuvan je u originalnom stanju i pokazuje svu brutalnost rata u kojem je prije 29 godina Vukovar sravnjen sa zemljom.

Na Vodotornju vidljivo je svih 640 direktnih pogodaka jer je tijekom opsade Vukovara toranj svakodnevno bio meta napada JNA i srpskih snaga. Usprkos tome, iako teško oštećen, Vodotoranj je ostao čvrsto na svojem mjestu kao jedna od rijetkih građevina u Vukovaru koju agresori nisu uspjeli srušiti.

Tijekom trogodišnje obnove izazov je bio kako sačuvati originalno stanje teško oštećene građevine, a opet statički ju učvrstiti i učiniti ju sigurnom za posjetitelje. Toranj osiguravaju čelične grede koje su preuzele nosivu ulogu oštećenih stupova.

Posjetitelji se liftom mogu popeti na vrh memorijalnog kompleksa, a ulaznica košta 65 kuna. Za one koji se odluče uspeti stubama, ulaznica je 55 kuna. Djeca do 5 godina imaju besplatan ulaz, kao i 100-postotni ratni vojni invalidi.

Osim impresivnog arhitektonskog zahvata, najupečatljiviji dojam ostavlja odlična rasvjeta. Osvjetljenje koje je napravljeno na tornju dodana je vrijednost cijelom konzervatorskom pothvatu.

Toranj je visok 50 metara, ali kada ste u ravnici, onda je to dovoljno da dominira pejzažom i uzdiže se iznad krovova kuća pa tako skoro da nema naselja u Vukovaru iz kojeg se ne vidi osvijetljeni simbol grada.

S novim osvjetljenjem toranj je postao dominantna građevina u vizuri grada i dolazite li u Vukovar cestom ili Dunavom, dočekat će vas prepoznatljiva i jedinstvena veduta.

18.11.2020. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh