« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
NOVA TERAPIJA

Vruće željezo može uništiti tumor na mozgu

Uz pomoć nanotehnologije i željeznog oksida tumor na mozgu može se uništiti iznutra

Tumor
Tumor (Wikipedia)
Više o

nanotehnologija

,

rak mozga

,

tumor na mozgu

,

Željezni oksid

Razvijena je nova terapija protiv zloćudnih tumora na mozgu koja se sastoji od ubrizgavanja male magnetne kapi željeznog oksida u tumor. Jedna kap sadrži čak 17 milijardi čestica željeznog oksida od kojih je svaki 20 puta manji od crvene krvne stanice.

Jednom u tumoru, čestice se uz pomoć promjenjivog magnetnog polja zagrijavaju na maksimalnih 80 stupnjeva Celzijevih te u potpunosti uništavaju stanice tumora ili ih čine neotpornijima na kemoterapiju i terapiju zračenjem.

"Protiv zloćudne bolesti se sada možemo boriti iznutra, bez da oštećujemo i okolne zdrave stanice", objašnjava Andreas Jordan koji je tzv. NanoTherm terapiju razvio za berlinsko poduzeće MagForce.

Ono najvažnije je da se ne radi o dalekog budućnosti - terapija se već počela primjenjivati u berlinskoj Charité bolnici, nakon što je u lipnju stiglo službeno odobrenje nadležnih europskih institucija.

Jordan nastavlja razvijati metodu, a očekuje se da će se nakon tumora na mozgu početi primjenjivati i u borbi protiv raka prostate. Ranije ove godine otkriveno je da lijekovi s nano česticama mogu ciljano uništiti maligne stanice raka

30.06.2011. 22:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh