« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
KEMIKALIJE I HORMONI

Kemikalije iz proizvoda za ljepotu čine vas debljima

Kemijski spojevi zvani ftalati, prisutni u 70% kozmetičkih proizvoda, odgovorni su za izazivanje hormonalne nestabilnosti u tijelu

Fotografija vijesti
Više o

kozmetika

,

ženska ljepota

Svaki će vam liječnik ili nutricionist reći kako je rješenje za epidemiju pretilosti koja je zavladala svijetom redovita tjelovježba i zdrava prehrana. Novo istraživanje pokazuje kako ipak postoji još faktora koji utječu na vašu tjelesnu težinu pored fizičke aktivnosti te količine i vrste hrane koju jedete.

Studija koju su proveli liječnici sa medicinskog centra Mount Sinai u američkoj državi New York pokazala je kako neke kemikalije koje se koriste u brojnim kozmetičkim proizvodima za ljepotu utječu na stvaranja viška kilograma.

Rezultati ovog istraživanja nastavljaju se na ranije studije koje su pokazale kako kemikalije mogu oštetiti sustav koji prirodno kontrolira tjelesnu težinu, na način da poremete rad žlijezda u tijelu a time automatski i hormonalnu ravnotežu koja je iznimno bitna za održavanje težine.

Liječnici smatraju da su kemijski spojevi zvani ftalati, sastojci gotovo 70% kozmetičkih proizvoda, odgovorni za poremećen rad žlijezda. Osim ftalata, upozorili su i na štetnost tvari Bisfenola, supstance koja se nalazi u mnogim posudama za hranu, plastičnim bocama za vodu te dječjim bočicama.

Voditeljica istraživanja, dr. Galvez, priznala je kako te kemikalije ne igraju ključnu ulogu u povećanju tjelesne težine, ali su svakako jedan od utjecajnih faktora koji bi se lako dao eliminirati. Sve što trebate jest bolje čitati deklaracije na proizvodima i kupovati one koji ih ne sadrže, kao i proizvode organskog podrijetla.

Brojni su liječnici i komentatori ovog istraživanja upozorili kako njegovi rezultati pokazuju tek vrh ledene sante te da je izgledno da će se u budućnosti pokazati kako i brojni drugi sumnjivi kemijski spojevi koji se masovno koriste imaju negativne učinke na naše zdravlje.

01.07.2011. 11:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh