Metro-portal.hr

objavljeno 30.06.2011. 22:23:00
NOVA TERAPIJA

Vruće željezo može uništiti tumor na mozgu

Uz pomoć nanotehnologije i željeznog oksida tumor na mozgu može se uništiti iznutra

Tumor
Tumor (Wikipedia)

Razvijena je nova terapija protiv zloćudnih tumora na mozgu koja se sastoji od ubrizgavanja male magnetne kapi željeznog oksida u tumor. Jedna kap sadrži čak 17 milijardi čestica željeznog oksida od kojih je svaki 20 puta manji od crvene krvne stanice.

Jednom u tumoru, čestice se uz pomoć promjenjivog magnetnog polja zagrijavaju na maksimalnih 80 stupnjeva Celzijevih te u potpunosti uništavaju stanice tumora ili ih čine neotpornijima na kemoterapiju i terapiju zračenjem.

"Protiv zloćudne bolesti se sada možemo boriti iznutra, bez da oštećujemo i okolne zdrave stanice", objašnjava Andreas Jordan koji je tzv. NanoTherm terapiju razvio za berlinsko poduzeće MagForce.

Ono najvažnije je da se ne radi o dalekog budućnosti - terapija se već počela primjenjivati u berlinskoj Charité bolnici, nakon što je u lipnju stiglo službeno odobrenje nadležnih europskih institucija.

Jordan nastavlja razvijati metodu, a očekuje se da će se nakon tumora na mozgu početi primjenjivati i u borbi protiv raka prostate. Ranije ove godine otkriveno je da lijekovi s nano česticama mogu ciljano uništiti maligne stanice raka

30.06.2011. 22:23:00
http://metro-portal.hr/vruce-zeljezo-moze-unistiti-tumor-na-mozgu/60801/