« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana
SJAJNO

Volite li brusnice? Trebali bi...

Okus joj je kiselkast, a koristi se za izradu čajeva, marmelada, umaka i sokova te se jede kao sušeno voće

Brusnice su sjajna superhrana
Brusnice su sjajna superhrana (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

brusnice

Brusnica je popularna superhrana, odnosno nutritivno bogata namirnica. Raste u grmljima visokim do dva metra. Plod je zelene boje, a kada je zrela poprimi crvenu boju.

Okus joj je kiselkast, a koristi se za izradu čajeva, marmelada, umaka i sokova te se jede kao sušeno voće.

Svježa brusnica sadrži 85 posto vode, 12 posto ugljikohidrata te u manjim količinama sadrži proteine i masnoće. U 100 grama brusnice nalazi se 46 kalorija.

Sastav brusnice

Brusnica je bogata antioksidansima koji štite organizam, smanjuju rizik od pojave određenih vrsta raka i smanjuju krvni tlak. Bogata je vitaminom C koji je važan za kožu, mišiće i kosti, vlaknima koja su odlična za zdravu probavu i manganom koji je važan za rad metabolizma.

Sadrži i vitamin K1 koji omogućava zgrušavanje krvi. Brusnica kao lijek se najčešće koristi za pomoć kod upale mjehura, točnije sprječavanje pojave istog.

Brusnica kao lijek

U prošlosti se brusnica koristila kao lijek za probleme s mjehurom, ali i kod bolesti bubrega, želučanih tegoba, poremećaja krvi i skorbuta. S obzirom na to da smanjuje krvni tlak, smatra se kako brusnica smanjuje mogućnost pojave srčanih bolesti. Za ovo su zaduženi biljni spojevi polifenoli u njezinom sastavu.

Također, brusnica sprječava širenje bakterija u usnoj šupljini i na površini zuba. Isto tako, zbog spojeva fitonutrijenata, koji sprječavaju pojavu bolesti i omogućavaju da tijelo normalno funkcionira, sprječava bakteriju Escherichiju coli da se zadrži na sluznici mjehura i mokraćnog sustava.

Mnoga istraživanja su pokazala kako jedenje suhih brusnica, ispijanje čaja od brusnice ili pak korištenje brusnica u kapsulama smanjuje rizik od pojave upale mjehura kod odraslih, ali i kod djece. Ipak, važno je napomenuti kako brusnice ne liječe samu infekciju, već sprječavaju njezino pojavljivanje i širenje.


21.10.2020. 13:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    21.10.2020. 17:35
    obozavam čaj od brusnice i moju cranberyy:))))))))))))))))
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh