« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana
MLJAC

Divlji šipak je sjajan lijek

Cvjetovi se počinju formirati u proljeće i rano ljeto, a plodovi se beru u kasno ljeto i jesen pa sve do studenoga

Divlji šipak
Divlji šipak (Arhiva)
Više o

šipak

,

divlji šipak

Divlj šipak, pasja ruža ili šipkovina raste u napuštenim dijelovima šuma te u grmljima. Crvene je ili narančaste boje i duguljastog, ovalnog oblika.

Cvjetovi se počinju formirati u proljeće i rano ljeto, a plodovi se beru u kasno ljeto i jesen pa sve do studenoga.

Kada se bere divlji šipak?

Najbolje je plodove brati nakon prvog slabijeg mraza jer takav mraz čini divlji šipak slađim. Važno je paziti da se beru plodovi koji nisu pretvrdi ni premekani. U slučaju da se plod bere zbog izrade marmelade potrebno je ipak brati malo mekanije plodove. Beru se što bliže samoj grani kako se ne bi oštetio plod, a kod branja je zbog oštrih bodlji potrebno nositi rukavice.

Također, divlji šipak je najlakše brati nožem ili škarama. Izbjegavajte već sasušene plodove jer oni neće biti jednako fini, a ostavljeni na granama poslužit će kao hrana pticama.

Je li divlji šipak ljekovit?

Divlji šipak bogat je vitaminom C, kojeg na 100 grama ima 426 miligrama. U manjim količinama sadrži i vitamin A, vitamin B5 te vitamin E. Oni su antioksidansi koji tijelo štite od kroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes i rak.

Također, smanjuju i kolesterol, ali i krvni tlak.

Divlji šipak za čaj

Kada se od divljeg šipka radi čaj potrebno ga je razrezati po sredini, izvaditi dlačice i sjemenke, oprati u hladnoj vodi i potom ostaviti da se suši na podlozi. Kod ovog procesa treba izbjegavati aluminijsko posuđe i posude kako se ne bi uništio vitamin C iz šipka. Nakon što je suh, šipak se može samljeti, a potom se drži u zatvorenim staklenim posudama na mračnom i hladnom mjestu te se koristi kao čaj. Kod pripreme čaja najbolje je staviti žlicu mljevenog šipka u šalicu i preliti kipućom vodom te ostaviti poklopljeno 10-15 minuta.

Čaj od šipka ima mnoge blagodati. Ima protuupalni učinak zbog svojih sastojaka polifenola i galaktolipida koji ublažavaju bol u zglobovima, a istraživanja su pokazala kako je ovaj čaj dobar i za ublažavanje reumatoidnog artritisa.

Osim toga, čaj sprječava starenje kože zbog velike količine vitamina C koji potiče sintezu kolagena, koji je zadužen za elastičnost kože, ali i štiti stanice kože od oštećenja od sunca.

Ipak, iako divlji šipak ima mnoge blagodati, nije poznato je li siguran za korištenje u trudnoći i kod dojenja. Također, ukoliko se konzumira u prevelikim količinama vitamin C, kao glavni sastojak šipka, može izazvati mučninu, probleme sa želucem ili zatvor.

21.10.2020. 11:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    21.10.2020. 20:35
    mljac
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh