« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
MLJAC

Voće prepuno vitamina C za bolje zdravlje

Naranče su nam prve na pameti kad se spominje vitamin C, no ima voća koje ima daleko veći udjel ovog važnog vitamina

Paprike su bogate vitaminom C
Paprike su bogate vitaminom C (Arhiva)
Više o

vitamin C

,

jagode

,

papaja

,

guava

,

preporučeni dnevni unos

,

žute paprike

Vitamin C vrlo je važan za zdravlje, a kako ga nalazimo gotovo isključivo u svježem povrću i voću, treba biti oprezan jer ga termička obrada i dugotrajno izlaganje zraku uništavaju. Namirnice bogate vitaminom C treba jesti sirove i svježe, pa donosimo neke od njih koje su manje poznate, a možemo ih koristiti svakodnevno.

Kad se govori o vitaminu C, svima nam prvo na pamet padaju agrumi, naročito naranče koje ga imaju prosječno 98 miligrama po plodu, no ima i drugog povrća i voća koje je još bogatije ovim važnim vitaminom.

>> Vitamin C usporava starenje >>

Tako, primjerice, jagode imaju gotovo jednaku količinu vitamina C kao i naranča, tako da je jedna šalica narezanih jagoda već dovoljna za preporučeni dnevni unos vitamina C koji iznosti 75 miligrama

>> Vitamini koji pomlađuju >>

Papaja se u zadnje vrijeme redovno može nabaviti u svim bolje opremljenim trgovinama ili voćarnama, a polovica ovog ploda sadrži čak 238 miligrama vitamina C, a uz to je bogata vitaminom A i biljnim vlaknima.

Još je opremljenija guava, koja u jednom plodu ima nevjerojatnih 377 grama vitamina C, tako da se cijela obitelj može namiriti vitaminom C od jednog jedinog ploda.

>> Mala enciklopedija vitamina i minerala >>

Za kraj, povrće koje ne biste očekivali u ovom društvu - paprike. Pola šalice nasjeckane paprike ima 155 miligrama vitamina C, tako da bi mogle biti obavezni sastojak svih salata ili služiti kao grickalice u međuobroku, zbog jako malog broja kalorija koje sadrže. 

07.08.2014. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh