« Život
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
POMLADITE SE

Vitamin C usporava starenje

Osim što je izvrstan antioksidans i pomaže nam kad smo prehlađeni, vitamin C ubrzava promjene gena i usporava proces starenja stanica

(Dreamstime)
Više o

starenje

,

vitamin C

,

matične stanice

,

pomlađivanje

,

iPSC

Dugo se zna da je vitamin C izvrstan lijek protiv prehlade, no najnovija studija pokazuje da može i usporiti proces starenja.

Naime, vitamin C olakšava nastanak matičnih stanica sličnih embriju iz starih stanica. Većina takvih embrijskih matičnih stanica nastaje iz embrija koji se razvijaju iz umjetno oplođenih jaja u klinici. Iako su takve matične stanice reprogramirane (zovu se iPSC - induced pluripotent stem cells), one imaju golemi potencijal u medicini koja se bavi pomlađivanjem.

Znanstvenici do sada nisu dobro razumjeli ovakve procese, a novim istraživanjima doznalo se da dodavanje vitamina C, važnog hranjivog sastojka, potiče generiranje iPSC stanica iz mišjih, ali i ljudskih stanica.

Vitamin C ubrzao je promjene gena i unaprijedio prijenos reprogramiranog stanja. Znanstvenike je začudilo što drugi atioksidansi nemaju isti učinak, no čini se da je i vitamin C dovoljan za barem djelomično usporavanje starenja ljudskih stanica.

26.12.2009. 15:24:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh