« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 mjeseci i 9 dana
UPS!

Voće koje snižava kolesterol

Glavni faktor rizika za visok kolesterol je prehrana, a najviše doprinosi hrana s visokim sadržajem zasićenih masti

E, tako ;)
E, tako ;) (Arhiva)
Više o

voće

,

kolesterol

Nutricionistica Seana Wilkinson preporučuje dodavanje breskvi u prehranu ako ste zabrinuti zbog nivoa kolesterola.

„Breskve su odlične za držanje nivoa kolesterola pod kontrolom. Imaju malo zasićenih masti i odličan su izvor vlakana'", objasnila je ona.

Nutricionistica je dodala da vlakna mogu pomoći u smanjenju nivoa kolesterola na nekoliko načina.

„Razgradljiva vlakna imaju sposobnost da se vežu za kolesterol u probavnom traktu, sprečavajući apsorpciju u krvotok. Ovo smanjuje količinu kolesterola koji je dostupan tijelu da koristi ili skladišti", kaže ona.

Također, vlakna povećavaju izlučivanje žučne kiseline. Razgradljiva vlakna također mogu povećati izlučivanje žučnih kiselina.

„Žučne kiseline se proizvode iz kolesterola u jetri i važne su za probavu. Kada se vlakna vežu za žučne kiseline u crijevima, promoviraju njihovo eliminiranje iz tijeka. To potiče jetru da koristi više kolesterola za proizvodnju novih žučnih kiselina i tako snižava nivo ukupnog kolesterola", dodala je.

Vlakna također usporavaju probavu

„Hrana bogata vlaknima, kao što su breskve, trebaju se duže probavljati od prerađene hrane. Sporo probavljanje pomaže u reguliranju nivoa šećera u krvi i sprečava brze skokove inzulina koji mogu doprinijeti proizvodnji kolesterola u tijelu", objasnila je dr. Wilkinson.

Jedna studija, objavljena 2013. godine, pokazala je da su breskve među voćem za snižavanje kolesterola zbog sadržaja flavonoida i stilbena.

23.06.2023. 13:36:59
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    23.06.2023. 18:04
    breskve ok obozavam ih
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh