« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
DUŽNA GRČKA

Vlada predlaže reformu mirovinskog sustava, sindikati najavili štrajkove

Mirovinski sustav raspast će se kroz pet godina ako se ne provedu reforme, poručila je vlada koja na sve načine pokušava smanjiti javni dug

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

štrajk

,

sindikati

,

Grčka

,

reforma mirovinskog sustava

,

porezni zakon

Grčki ministar financija George Papaconstantinou predstavio je svoj novi porezni zakon objasnivši da će on povećati porezni teret bogatima, ali ublažiti porez onima s niskim primanjima.

Papaconstantinou je rekao da će razred s najvišim primanjima, koji će biti oporezovan s maksimalnih 40 posto, biti proširen tako da sa sadašnjeg praga od 75.000 eura godišnje obuhvati godišnje zarade veće od 60.000 eura.

On je potvrdio planove zamrzavanja zapošljavanja i plaća u javnom sektoru uz smanjene bonusa i naknada za 10 posto, što bi mjesečne prihode smanjilo od 18 do 345 eura. Naknade će biti smanjene i premijerima, ministrima i drugim visokim dužnosnicima vlade.

Sindikati zbog reforme mirovinskog najavili štrajkove

Grčka vlada predložila je u utorak temeljitu reformu mirovinskog sustava koji se našao pred stečajem, dok su sindikati najavili da će ustrajati na 24-satnom štrajku kako bi prosvjedovali protiv vladinih mjera štednje, prenose novinske agencije.

Grčka socijalistička vlada objavila je da će u sklopu plana smanjivanja proračunskog deficita predložiti podizanje dobi za odlazak u mirovinu s 61 na 63 godine do 2015., te zabraniti prijevremeni odlazak u mirovinu.

Ministar rada Andreas Loverdos rekao je da će se mirovinski sustav raspasti u roku od pet godina ako se ne provedu reforme, prenosi Reuters.

U srijedu bi diljem Grčke trebale biti zatvorene sve zračne luke budući da su djelatnici u zračnom sektoru najavili da će se pridružiti prosvjedima sindikata javnih djelatnika protiv vladinih mjera štednje, koje uključuju zamrzavanje plaća i ukidanje bonusa, prenosi agencija dpa.Novi mirovinski zakon zabranio bi svaki dobrovoljni izlazak iz sustava, te uspostavio novi mirovinski fond. "Te reforme nisu površne, već predstavljaju temeljitu reformu kako bi sustav bi održiv sljedećih desetljeća", rekao je Loverdos. "Stavljamo točku na prijevremeni odlazak u mirovinu. Stavljamo točku na klijentelizam", dodao je ministar.

Očekuje se da će štrajk zahvatiti državne škole, bolnice, porezne urede i urede lokalne uprave. Radnici u privatnom sektoru trebali bi štrajkati 24. veljače.

Premijer George Papandreou pozvao je sindikate da odustanu od štrajka, ustvrdivši da si zemlja ne može priuštiti štrajkove i blokade.

Vlada je već ranije uspostavila sustav za praćenje potrošnje u svakom ministarstvu i najavila ukidanje odnosno spajanje pojedinih vladinih agencija.

Grčki javni dug iznosi 294 milijarde eura, a 12,7-postotni proračunski manjak osjetno je iznad propisanog plafona u EU-u od tri posto BDP-a.

Grčka vlada nada se da će uštedjeti više od milijardu eura rezanjem socijalnih prava i operativnih troškova u javnom sektoru, a u planu je i borba protiv porezne evazije, posebno raširenog problema u toj južnoj članici EU.

EU je podržao te planove štednje, ali je upozorio da će pažljivo pratiti sve poteze grčke vlade kako bi utvrdio da se najavljene mjere zaista i provode, s obzirom na raširen i žestok otpor u zemlji. (hina/metro-portal)

09.02.2010. 19:34:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh