« Život
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
GIMNASTIKA MOZGA

Vježbe za jačanje intelekta

Iako se zna da nam broj sivih stanica tijekom života samo opada, postoji cijeli niz vježbi kojima možemo pokrenuti svoj mozak i istrenirati ga da bolje radi

Kako pokrenuti mozak
Kako pokrenuti mozak (Arhiva)
Više o

mozak

,

inteligencija

,

vježbe

,

um

,

intelekt

,

Brande vježbe

Genetika igra veliku ulogu u našem intelektu, jer koliko dobijemo sivih stanica pri rođenju, toliko ih i imamo. S godinama s njihov broj smanjuje, naročito nezdravim životom i prekomjernom konzumacijom alkohola, pa je možda vrijeme da razmislite kako ih bolje iskoristiti.

Vježbe za poticanje koncentracije i pažnje te popravaljanja pamćenja smislila je legendarna Dorothea Brande još daleke 1936. godine, no u ovih osamdesetak godina nisu ništa izgubile na svojoj svježini i korisnosti.

Glavni cilj je razgibati ustajali mozak, dati mu novu perspektivu i pokrenuti kreativnost i genijalnost koja se skriva u svakom od nas.

Za početak, prilično neuobičajena vježba - sat vremena dnevno nemojte komunicirati s drugim ljudima. Neka niti jedna riječ ne izađe iz vaših usta. Ako nemate sreće pa se ne možete osamiti kod kuće na sat vremena, nego to radite na poslu, odgovorite kratko na upit bez dodatnih objašnjavanja.

Druga vježba je naizgled jednostavnija, no kad pokušate uvidjet ćete da i nije tako jednostavna - pola sata dnevno mislite na samo jedan predmet. Nije važno koji, važno je da vam je samo on na pameti. Kako ne bi pomislili da je to nemoguće, krenite s pet minuta dnevno i povećavajte količinu vremena sve dok ne dogurate do traženih pola sata. 

Treća vježba je također prilično zahtjevna, jer trebate 15 minuta dnevno razgovarati s drugim ljudima a da ne spomenete niti jednu od ovih riječi: Ja, meni, mene, sa mnom, moje, moj, moja, moji... shvaćate, zar ne? 

Četvrtom ćete vježbom definitivno unaprijediti svoje komunikacijske vještine, jer trebate sugovornika navesti da govori samo o sebi neko vrijeme, a da pritom kod njega ili nje ne izazovete nelagodu. Nakon toga vratite razgovor u "normalne" vode.

Peta vježba traži od vas da govorite o sebi, no bez osuđivanja, žaljenja ili samohvale, a da pritom sugovorniku ne bude dosadno. Nije lako, vjerujte ...

Šestom vježbom organizirate svoj um, jer trebate napraviti dnevni raspored podijeljen na odsječke od dva sata i pažljivo isplanirati što ćete raditi. Naravno, plana se trebate striktno pridržavati.

U sedmoj vježbi morate sebi zadati 12 vrlo različitih zadataka. Primjerice, odlučite da ne govorite cijeli dan osim kad vas netko nešto pita, isplanirajte dvije šetnje po petnaest minuta bez razmišljanja, pojedite nešto neobično i slične stvari. 

Osma vježba zvuči sumanuto, no beskrajno je zabavna. Svaka dva tjedna odaberite jedan dan kada ćete na svako pitanje ili prijedlog odgovoriti sa "da", bez ikakvog razmišljanja ili ograničavanja.

Ma kako vam ovo sve zvučalo sumanuto, zabavite se i pokušajte napraviti svih osam vježbi. Kad ustanovite koliko su vam pomogle, sigurni smo da ćete ih nastaviti raditi. 

12.01.2014. 11:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh