« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca i 2 dana
MA DA?

Vježbanje usrećuje više od love

Ako vam treba motivacije da se pokrenete, na pravom ste mjestu. Vježbanje nas više usrećuje od novca

Bacite se vi na vježbanje
Bacite se vi na vježbanje (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

novac

Ona stara izreka da se novcem ne možemo kupiti sreću malo je već izlizana, no istinita... a uz to, mi bi je rado redefinirali - , ali vježbanjem možemo.

Znanstvenici sa Sveučilišta Yale i Oxford dokazali su da nas redovita tjelovježba može učiniti zaista sretnima i psihički jakima. Rezultati njihove studije objavljeni su u časopisu The Lancet Psychiatry.

Pojedinci koji su redovito vježbali imali su 18 loših dana (mislimo na dane u kojima se osoba psihički loše osjeća) manje u godini od onih koji nisu vježbali. 

>> Najbolja motivacija za vježbanje je - lova >>

Također, oni koji su vježbali osjećali su se jednako dobro kao osobe koje ne vježbaju, ali zarađuju više od 25.000 dolara na godinu.

"Razlika u psihičkom zdravlju između pojedinaca koji sudjeluju u kolektivnim sportovima i onih koji uopće ne vježbaju ista je kao i razlika u zadovoljstvu koje uzrokuje 25.000 dolara godišnje, između onih koji imaju te novce i onih koji ih nemaju", objašnjava voditelj studije Sammi R. Chekroud sa Oxforda.

Tjelovježba se odavna povezuje sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, srčanog udara i dijabetesa, no tek se u posljednje vrijeme počela povezivati sa dobrobitima vezanim uz psihičko zdravlje.

Kako bi ovo istražili, znanstvenici su proučili podatke prikupljene od više od milijun odraslih osoba. Došli su do zaključka da bilo koja vrsta tjelesne aktivnosti - od brige za djecu, kućanskih poslova, odlaska u teretanu, hodanja ili bicikliranja pozitivno djeluje na mentalno zdravlje. Timski sportovi su još učinkovitiji.

>> 5 trikova kako 'ugurati' vježbanje u svakodnevnicu >>

No, važno je i reći da ne treba pretjerivati. Dovoljno je vježbati tri puta tjedno po 45 minuta za odlične rezultate.

24.09.2021. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    24.09.2021. 17:42
    I mene isto
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh