« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
POZITIVAN UČINAK

Vježbajte i usporite starenje

Dugotrajna fizička aktivnost ima blagotvoran učinak na starenje, sugerira jedno njemačko istraživanje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (DevianArt)
Više o

starenje

,

tjelovježba

,

vježbanje

Istraživači su se fokusirali na telomere, zaštitne kape na kromosomima koje stanice DNK čine stabilnima, no skraćuju se tijekom starenja. Otkrili su kako se telomere manje skraćuju u imunološkim stanicama atletičara koji često treniraju.

U jednoj drugoj studiji koju su proveli švedski znanstvenici, aerobne vježbe i fitness povezani su s poboljšanjem inteligencije i većim obrazovnim dosezima.

Njemački istraživači mjerili su telomere u uzorcima krvi dvije grupe profesionalnih atletičara te dvije grupe ljudi koji su bili zdravi nepušači, no nisu svakodnevno vježbali. Jedna grupa atletičara uključivala je članove nacionalnog tima, uglavnom u dobi od 20 godina. Druga grupa bili su atletičari srednje dobi koji su regularno trčali duže udaljenosti, u prosjeku 80 km tjedno, još od mladosti.

Istraživači su otkrili dokaze da je fizička aktivnost profesionalnih atletičara dovela do aktivacije enzima telomerase, koji pomaže stabilizaciji telomera. To je reduciralo skraćivanje telomera u leukocitima, bijelim krvnim stanicama koje igraju ključnu ulogu u borbi protiv infekcija i bolesti.

Najbolji efekti očitovali su se kod atletičara koji su imali redovite kondicione treninge nekoliko desetljeća.

Voditelj studije, dr. Ulrich Laufs objašnjava: ˝Ovo je direktan dokaz pozitivnog efekta koje vježba ima na starenje. Naši podaci produbljuju molekularno shvaćanje zaštitnih efekata vježbanja te naglašavaju mogućnost fizičkog treninga u reduciranju bolesti povezanih sa starenjem.˝

04.01.2010. 10:33:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh