« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
UPS!

Vitamin C u tabletama stvara bubrežne kamence?

Znanstvenici ipak ne žele promovirati prestanak uzimanja vitamina C u tabletama jer predstavlja važan element zdrave prehrane

Prirodna varijanta je uvijek zdravija
Prirodna varijanta je uvijek zdravija (Arhiva)
Više o

vitamin C

,

bubrežni kamenci

,

kalcij

,

oksalati

Reklame nas bombardiraju raznoraznim dodacima prehrani koji bi nam trebali činiti dobro, no čini se da dodaci vitamina C u tabletama rade upravo suprotno, dvostruko povećavajući rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca.

Istraživanje švedskih znanstvenika pokazalo je da se određeni dio vitamina C izlučuje iz organizma kroz mokraću u obliku oksalata, jednog od ključnih sastojanka bubrežnih kamenaca. 

Stoga, u slučaju kad i samo jednom tjedno uzimate vitamin C u obliku tableta, šansa da ćete dobiti bubrežne kamence prilično se povećava. Inače, bubrežni kamenci prilično su raširena tegoba, tako da sam u Velikoj Britaniji 12 posto muškaraca i 4 posto žena prati od ovog problema. 

Bubrežni kamenci stvaraju se kad se u mokraći nakupi previše određenih tvari koje se kristaliziraju i stvaraju kamenac. Kamenci mogu sadržavati razne kombinacije elemenata, no najčešće se radi o kalciju u kombinaciji s fostfatima ili oksalatima.

No, znanstvenici ipak ne žele promovirati prestanak uzimanja vitamina C u tabletama jer predstavlja važan element zdrave prehrane. 

09.02.2013. 10:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh