Metro-portal.hr

objavljeno 09.02.2013. 10:02:00
UPS!

Vitamin C u tabletama stvara bubrežne kamence?

Znanstvenici ipak ne žele promovirati prestanak uzimanja vitamina C u tabletama jer predstavlja važan element zdrave prehrane

Prirodna varijanta je uvijek zdravija
Prirodna varijanta je uvijek zdravija (Arhiva)

Reklame nas bombardiraju raznoraznim dodacima prehrani koji bi nam trebali činiti dobro, no čini se da dodaci vitamina C u tabletama rade upravo suprotno, dvostruko povećavajući rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca.

Istraživanje švedskih znanstvenika pokazalo je da se određeni dio vitamina C izlučuje iz organizma kroz mokraću u obliku oksalata, jednog od ključnih sastojanka bubrežnih kamenaca. 

Stoga, u slučaju kad i samo jednom tjedno uzimate vitamin C u obliku tableta, šansa da ćete dobiti bubrežne kamence prilično se povećava. Inače, bubrežni kamenci prilično su raširena tegoba, tako da sam u Velikoj Britaniji 12 posto muškaraca i 4 posto žena prati od ovog problema. 

Bubrežni kamenci stvaraju se kad se u mokraći nakupi previše određenih tvari koje se kristaliziraju i stvaraju kamenac. Kamenci mogu sadržavati razne kombinacije elemenata, no najčešće se radi o kalciju u kombinaciji s fostfatima ili oksalatima.

No, znanstvenici ipak ne žele promovirati prestanak uzimanja vitamina C u tabletama jer predstavlja važan element zdrave prehrane. 

09.02.2013. 10:02:00
http://metro-portal.hr/vitamin-c-u-tabletama-stvara-bubrezne-kamence/76403/