« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
CRNI ELIKSIR ZDRAVLJA

Par iznenađujućih razloga zašto piti kavu i to u velikim količinama

Postoji mnogo razloga zašto ne piti kavu, no ovo crno piće koje ljude diljem svijeta priprema za nove radne pobjede ima pozitivne efekte na naše zdravlje

Fotografija vijesti
Više o

karcinom

,

kofein

,

zdravlje

,

kava

,

Rak

,

Alzheimerova bolest

,

Parkinsonova bolest

,

dijabetes tip 2

,

antioksidansi

Naslušali ste se brojnih savjeta kako je kava loša po zdravlje te da ju treba izbjegavati, no ako ste u nedoumici da li treba s njome započinjat dan  ili držati se budnim za vrijeme spremanja ispita ne očajavajte jer znanstvenici tvrde kako crni napitak skriva nevjerojatne pozitivne efekte.

Iako kofein može izazvati tjeskobu i nesanicu kava je krcata snažnim antioksidansima koji bolje djeluju na ljudsko zdravlje nego voće i povrće. No, znanstvenici sa američkog Sveučilišta Duke kažu kako postoji kvaka, mora se piti kava iz organskog uzgoja koja nije tretirana raznoraznim kemikalijama koje mogu negirati svu njezinu korisnost.

Ako dan započinjete domaćim zrnom ili kavom iz organskog uzgoja evo što vas očekuje:

Kava smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 - Što više kave pijete to su vam manje šanse da dobijete dijabetes. Primjerice, studija Sveučilišta UCLA pokazala je da žene u postmenopauzi koje piju minimalno četiri šalice kave dnevno imaju skoro 50 posto manju vjerojatnost da obole od dijabetesa tipa 2 nego osobe koje uopće ne uživaju u crnom napitku. Ustvari, svaka dodatna šalica kave dodatno smanjuje šansu od razvijanja dijabetesa, barem tako tvrde australski znanstvenici.

Kako djeluje: Znanstvenici smatraju da konzumiranje kave povećava koncentraciju specifičnog proteina u krvi koji štiti od dijabetesa, odnosno povećava toleranciju tijela na glukozu tako što ubrzava metabolizam.

Kava može obnavljati stanice zahvaćene rakom - Dugo vremena smatralo se da kava uzrokuje rak, no nova istraživanja su pokazala da ona može štiti tijelo od nekih oblika karcinoma, vjerojatno potičući regeneraciju DNK. Primjerice, dvije odvojene studije Sveučilišta Harvard provedene 2011. godine pokazale su da žene koje piju nekoliko šalica kave na dana imaju manji rizik od raka tijela maternice, dok šest šalica kave dnevno smanjuje za 60 posto mogućnost da muškarci dobiju rak prostate.

Kako djeluje: Znanstvenici smatraju da spojevi iz kave sprečavaju upalne procese u tijelu, a pogotovo antioksidans metilpiridin koji se jedino može pronaći u kavi jer nastaje prilikom prženja zrna.

Kava smanjuje rizik od demencije - Iako znanstvenicima još u potpunosti nije jasno na koji način Alzheimerova bolest mijenja mozak sigurni su da kava smanjuje rizik od gubitka pamćenja. Istraživanje skandinavskih znanstvenika pokazalo je da osobe koje su pile od tri do pet šalica kave dnevno imaju 65 posto manju šansu od demencije nego ljudi koji su na dan popili dvije ili manje šalica kave.

Kako djeluje: Znanstvenici vjeruju da antioksidansi iz kave igraju važnu ulogu jer sprečavaju začepljenje krvnih žila koje su jedan od glavnih uzroka gubitka pamćenja. Smanjuje se rizik od dijabetesa tipa 2, koji je također uzročnik demencije, te se smanjuje kolesterol koji ima značajan negativni utjecaj na kognitivne funkcije.

Kava štiti muškarce od Parkinsonove bolesti - Revizijom rezultata 26 različitih studija znanstvenici su zaključili da muškarci koji srknu dvije do tri šalice kave dnevno imaju 25 posto manji rizik od Parkinsonove bolesti nego momci koji apstiniraju od crnog napitka. Nažalost, kava ne djeluje blagotvorno na žene.

Kako djeluje: Znanstvenici nisu sigurni na koji način kava štiti muškarce od Parkinsa.

Kava smanjuje depresiju - Veliko istraživanje Sveučilišta Harvard provedenog nad 50 tisuća medicinskih sestara kroz period od 25 godina pokazalo je da žene koje su pile četiri šalice kave imaju 20 posto manju mogućnost da pate od depresije nego one koje uopće nisu pile kavu. Finska studija je pokazala da kava kod muškaraca smanjuje rizik od samoubojstva.

Kako djeluje: Znanstvenici ni u ovom slučaju nisu sigurni kako kava djeluje, no postoje teorije koje tvrde da kofein kratkotrajno pospješuje raspoloženje i stimulira tijelo što može odagnati negativne emocije.

12.02.2013. 10:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh