Znanost
OBNOVLJIV IZVOR ENERGIJE

Znanstvenici stvorili umjetni list

objavljeno prije 8 godina

Američki znanstvenici proizveli su umjetni list kadar da sunčevu svjetlost izravno pretvara u energiju koja se može pohraniti i poslije koristiti, po radovima objavljenim u četvrtak. Taj list… više »

ISTRAŽIVANJE

Evolucijski paradoks: Besmrtni će ljudi značiti i kraj naše vrste

objavljeno prije 8 godina

Starenje i smrt obično su nešto na što ljudi, unatoč tomu što se većina bez problema miri s tim neminovnim činjenicama, uglavnom ne gledaju previše optimistično,… više »

TAJNE SVEMIRA

Znanstvenici CERN-a krenuli u istraživanje tajni antimaterije

objavljeno prije 8 godina

Zbog čega je i na koji način vidljivi svemir sačinjen od materije te odgovori na mnoga slična pitanja mogao bi donijeti jedan od najambicioznijih istraživačkih projekata u povijesti, pokrenut… više »

ŽUTI SUPERDIV

Otkrivena neobična zvijezda nazvana "Jaje na oko"

objavljeno prije 8 godina

Zbog intenzivne žute boje u zaobljenoj jezgri te bijelome omotaču, astronomi Europskog južnog opservatorija (ESO) nazvali su novootkrivenu zvijezdu „Jaje na oko", prenosi Hina. Zvijezda… više »

DOŽIVJETI STOTU

Revolucionarni hrvatski proizvod protiv starenja u prodaji

objavljeno prije 8 godina

Radno ime proizvoda je ADR/HPE i prema testovima štiti stanice od starenja više od bilo čega drugoga na tržištu. Proizvod se radio deset godina u timu predvođenom dr.… više »

A DOMA NAPIŠITE ...

Domaće zadaće su besmislene

objavljeno prije 8 godina

Domaća zadaća omiljena je aktivnost svih profesora, koji često zatrpavaju djecu materijalima i zadacima koje trebaju riješiti kod kuće. No, stručnjaci koji se bave edukacijom pratili… više »

NAPORI

Znanstvenici i dalje ne mogu predvidjeti potrese

objavljeno prije 8 godina

Potres koji je u kolovozu zadesio istočnu obalu Sjedinjenih Država iznenadio je sve - pa i geologe. No, čak i kad ima razloga da se misli na potres, znanstvenici još uvijek ne mogu… više »

VELIKO OTKRIĆE

Je li Einstein bio u krivu - CERN našao česticu bržu od svjetlosti

objavljeno prije 8 godina

Tim znanstvenika iz švicarskog instituta CERN objavio je jučer kako su u svojim testovima zabilježili subatomsku česticu koja putuje brzinom većom od one kojom putuje svjetlost,… više »

ISTRAŽIVANJE

Marihuana liječi PTSP

objavljeno prije 8 godina

Marihuana može zaustaviti simptome smetnji koje izaziva posttraumatski stres (PTSP), prema istraživanju na štakorima koje je vodilo Sveučilište Haife objavljeno u listu… više »

PONESITE KIŠOBRANE

Pazite glave: svemirsko smeće pada

objavljeno prije 8 godina

Dok iz NASA-e upozoravaju da će stari umirovljeni satelit uskoro pasti na Zemlju, iznad naših glava leti još puno svemirskog otpada. Preko 20 tisuća starih satelita i dijelova… više »

OPREZ: ZNANSTVENI SADRŽAJ

5 jednostavnih pitanja na koja znanost nema odgovor

objavljeno prije 8 godina

Kroz čitavu povijest znanstvenici su pokušavali i vrlo često uspijevali objasniti i najkompliciranije pojave koje nas okružuju. Upravo je ova grana ljudske djelatnosti zaslužna za… više »

DJECA I JEZIK

Djeca materinji jezik nasljeđuju od očeva

objavljeno prije 8 godina

Unatoč tomu što se iz naziva „materinji jezik" u većini svjetskih jezika dade zaključiti kako djeca jezik uče upravo od svojih majki, tomu baš i nije tako, tvrde… više »

OKO SVIJETA U 60 SEKUNDI

Pogledajte kako naš predivni planet izgleda iz perspektive astronauta

objavljeno prije 8 godina

Phileasu Foggu trebalo je svojevremeno 80 dana da napravi put oko Zemlje, što je nekoć smatrano iznimnim uspjehom. U današnje vrijeme, tehnologija nam omogućuje da obiđemo… više »

TEORIJE

Mliječnu stazu oblikovao sudar galaksija

objavljeno prije 8 godina

Mliječna staza dobila je svoj spiralni oblik najvjerojatnije sudarom s patuljastom galaksijom Strijelca pred otprilike dvije milijarde godina, tvrdi se u najnovijem istraživanju Chrisa… više »

DVOSTRUKI SUMRAK I SVITANJE

Otkriven planet koji se okreće oko dva sunca

objavljeno prije 8 godina

Znanstvenici su pretpostavljali da ovakvi planeti postoje, ali tek sada su dobili potvrdu. Tijelo nalikuje planetu Tatooineu iz filmskog serijala Ratovi zvijezda, domovini Lukea Skywalkera,… više »

skrolaj na vrh