« Znanost
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
SJAJNO!

Umjetni enzimi stvoreni u laboratoriju

To istraživanje daje novi uvid u podrijetlo života i moglo bi biti početna točka za potpuno novu generaciju lijekova i dijagnostike

Mogućnosti su nevjerojatne
Mogućnosti su nevjerojatne (Shutterstock)
Više o

enzimi

,

umjetni enzimi

Sintetski enzimi, napravljeni od molekula koje se ne pojavljuju nigdje u prirodi, mogu izazvati kemijske reakcije u laboratorijskim uvjetima.

To istraživanje, objavljeno u stručnom časopisu Nature, daje novi uvid u podrijetlo života i moglo bi biti početna točka za potpuno novu generaciju lijekova i dijagnostike.

Otkrića se temelje na ranijem radu tima u Laboratoriju MRC-a za molekularnu biologiju koji je stvorio sintetske molekule nazvane "XNAs" koje mogu pohraniti i prenositi genetske informacije na sličan način kao DNK.

"Sav život na Zemlji ovisi o nizu kemijskih reakcija, od probavljanja hrane do stvaranja DNK u našim stanicama. Mnoge od tih reakcija su prespore i potrebni su im enzimi za pokretanje ili 'katalizaciju' procesa", izjavio je dr. Philipp Holliger koji je vodio istraživanje.

Svaka naša stanica sadrži tisuće različitih enzima, od kojih su mnogi proteini.

Holliger je rekao kako se do nedavno mislilo da samo DNK i RNK mogu pohranjivati genetske informacije i da su zajedno s proteinima jedine biomolekule koje mogu formirati enzime.

"Naš rad ukazuje na to da u načelu postoji niz mogućih alternativa prirodnim molekulama koje će poduprijeti procese katalizacije potrebne za život", kazao je Holliger.

03.12.2014. 17:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh