« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
DUBOKO UDAHNITE

Polagano disanje može ublažiti bol

Kontrolirano polagano disanje može značajno smanjiti osjećaj boli, što se pokazalo i kod zdravih i kod bolesnih osoba

(Dreamstime)
Više o

zdravlje

,

bol

,

disanje

,

fibromijalgija

Nova studija provedena na Barrow Neurological Institute i objavljena u časopisu Pain (časopis IASP-a - International Association for the Study of Pain) pokazala je da kontrolirano polagano disanje može značajno smanjiti osjećaj boli.

Istraživanje je uključilo dvije grupe žena između 45 i 65 godina. U jednoj grupi bile su žene koje pate od fibromijalgije, poremećaja koji uzrokuje bolove u mišićima i umor, a druga grupa zdravih žena je bila kontrolna.

Sudionice su bile podvrgnute umjereno bolnim impulsima topline na dlanovima. Impulsi su puštani dok su žene disale normalnim tempom i kad su smanjile frekvenciju disanja za 50 posto. Nakon svakog impulsa, trebale su navesti svoje osjećaje na tri načina: koliko je jaka bila bol, koliko je bila neugodna i u kojoj mjeri se mijenjalo njihovo raspoloženje.

Stručnjaci su otkrili sveukupno smanjenje boli kad su žene u zdravoj kontrolnoj grupi smanjile tempo disanja. Ipak, pacijenticama koje boluju od fibromijalgije bilo je od sporijeg disanja bolje samo ako su rekle da im je raspoloženje bilo pozitivno.

Još jedan je to dokaz da je depresija jedno od obilježja fibromijalgije, ali i da usporeno disanje pozitivno utječe na smanjenje boli. Potvrdila se i inače poznata veza između boli i emocija koja se posebno vidi kod ljudi koji boluju od fibromijalgije.

26.01.2010. 13:50:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh