« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
MALE PROMJENE

Kako se čuvati od visokog krvnog tlaka

Vrijeme je da postanete svjesni da je visok krvni tlak jedan od najvećih neprijatelja vašeg zdravlja, a samo male promjene su dovoljne da ga držite pod kontrolom

(Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

stres

,

prehrana

,

visoki krvni tlak

Visok krvni tlak u današnje vrijeme izaziva sve više smrti. Iako često nema vidljivih simptoma, može dovesti do srčanog ili moždanog udara, kao i do zatajenja jetara. No, kako biste snizili krvni tlak, potrebno je uvesti tek nekoliko malih promjena uz koje ćete biti zdraviji i uklonit ćete rizik od mnogih bolesti.

Stres i posao

Ako je ikako moguće, smanjite broj sati koje provodite na poslu. Prekovremeni rad ne izaziva samo stres, već zbog njega nemate vremena za tjelovježbu ili spremanje zdrave hrane - dakle, većinu vremena sjedite i jedete lošu hranu. Osim toga, nađite vremena za opuštanje, pa čak i na poslu - u pauzi prošećite ili slušajte opuštajuću glazbu.

Kretanje!

Liječnici za smanjenje krvnog tlaka preporučaju svakodnevnu kratku ali intenzivnu šetnju. Tako će vaše srce bolje iskoristiti kisik, a ako šetnji pridodate i neku vrstu vježbe ili sporta, još bolje!

Duboko dišite

Pravilno, duboko disanje u kombinaciji s meditacijom može učiniti čuda za vaše zdravlje. Smanjit će stres, čime će i vaš krvni tlak biti u normali. Pokušajte odvojiti vremena za mir, tišinu i disanje 10 minuta svako jutro i večer. Ako imate vremena i nešto novca, pokušajte i s jogom tako da naučite pravilne metode disanja i meditacije.

Manje soli, više kalija

Dobro razmislite prije nego što dodatno zasolite hranu na svom tanjuru. Naime, sol je vrlo loša ako imate povišen tlak, pa ju pokušajte zamijeniti nekim drugim začinom - češnjakom, paprom ili drugim biljnim začinima. Posebno pazite na jako zasoljenu prerađenu hranu kao što je čips, smrznuto polugotovo meso ili slanina.

Za razliku od soli, kalij je vrlo poželjan u prehrani. Ima ga puno u voću i povrću, a posebno u slatkom krumpiru, rajčici, narančinom soku, bananama, grašku, šljivama i grožđicama.

Pažljivo s alkoholom

Iako čak i lijelniči priznaju da je malo alkohola dobro za zdravlje, teško je držati se određene granice, a ako ju prijeđemo, posljedice mogu biti dosta opasne. Zato pazite koliko pijete - ne biste smjeli popiti više od jedne ili dvije čaše alkohola dnevno. Posebno budite oprezni pri izlascima jer velika količina pića u kratkom vremenu može drastično povisiti krvni tlak.

Uživajte u tamnoj čokoladi

Tamna čokolada čini krvne žile elastičnijima, pa si slobodno priuštite finu crnu čokoladu s barem 70 posto kakaa.

28.02.2010. 13:01:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh