« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
VAŽNA JE UMJERENOST

Aspirin, paracetamol i ibuprofen pospješuju probleme sa sluhom

Lijekovi protiv bolova ne izazivaju gluhoću kod muškaraca, ali povećavaju rizik od njenog nastanka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

gluhoća

,

aspirin

,

sluh

,

paracetamol

,

ibuprofen

,

lijekovi protiv bolova

Muškarci koji često uzimaju tablete protiv bolova dva puta su izloženiji riziku od nastanka problema sa sluhom prije 50. godine, tvrde američki istraživači s Harvarda.

Prema rezultatima istraživanja, problemima su naročito izloženi mlađi muškarci. Tako, na primjer, uzimanje paracetamola dva puta tjedno ima izravan utjecaja na sluh muškaraca - ova praksa pospješuje nastanak blage pa i ozbiljnije gluhoće. Ostale tablete protiv bolova kao što su aspirin i ibuprofen također imaju slične učinke.

Znanstvenici podcrtavaju činjenicu da sami lijekovi ne izazivaju gluhoću, ali su izravno povezani s njenim nastankom. Liječnici diljem svijeta već neko vrijeme vrlo dobro znaju da velike doze aspirina izazivaju tinitus, odnosno zvonjavu u ušima. S druge strane, male doze lijekova protiv bolova štite od problema sa sluhom, naročito onih izazvanih bukom ili antibioticima.

Rezultate su istraživači dobili prateći zdravstveno stanje i životni stil preko 26,000 muškaraca - podatke su prikupljali u dvogodišnjim intervalima tijekom proteklih 18 godina. Između ostalog, od sudionika se tražilo da opišu praksu korištenja tableta i lijekova protiv bolova. Do kraja istraživanja se pokazalo da je njih 3,500 imalo problema sa sluhom. U obzir se, naravno, uzimala i dob, težina, porijeklo kao i medicinska povijest pa su istraživači uspjeli doći do preciznijih zaključaka i uspostaviti vezu između navedenih lijekova i slušnih problema.

Važno je napomenuti da studija nije obuhvaćala žena, no istraživači vjeruju da isto vrijedi i za njih. Muškarci ispod 60 godina starosti koji uzimaju dva aspirina tjedno imaju 33 posto šanse da dobiju probleme sa sluhom. Ko muškarci starijih od 60 godina veza nije pronađena.

Muškarci ispod 50 godina starosti koji redovito uzimaju ibuprofen imaju 61 posto šanse za suočavanje sa slušnim problemima, a oni od 50 do 59 godina 32 posto. Stariji od 60 godina imaju 16 posto više šansi da im oslabi sluh uzimaju li ibuprofen.

No, najveća povezanost s lijekovima i gluhoćom je kod muškaraca mlađih od 50 godina koji uzimaju paracetamol. Rizik od slušnih problema kod njih je čak 99 posto. Za starije muškarce paracetamol nije toliko štetan - oni između 50 i 59 godina starosti izloženiji su 33-postotnom riziku, a oni iznad 60 godina samo 16-postotnom, navodi časopis The American Journal of Medicine.

Dr. Sharon Curhan, autorica istraživanja, kaže da što se dulje i češće uzimaju lijekovi to je veći rizik od gluhoće iako napominje da sami lijekovi nisu uzrok gluhoći, ali je na neki način pospješuju. Ona smatra da ovo otkriće predstavlja važan društveni i medicinski problem jer je raširenost korištenja lijekova protiv bolova vjerojatno najveća uopće u zdravstvu.

01.03.2010. 12:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh