« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
NAČIN PREHRANE

Zbog čega su dinosauri bili toliko veliki?

Znanstvenici tvrde kako bi dinosauri da su prestali žvakati ostali bez vremena potrebnog za prehranu

(Shutterstock)
Više o

žvakanje hrane

,

istraživanje

,

dinosauri

,

CD-i

,

bunde

Ali pohlepa ih je dovela do toga da hranu dovedu brže u svoj želudac. To može objasniti zašto su dinosauri, kao npr. argentinosaur koji je težio do 100 tona, imali dugačke vratove i male glave.

Znanstvenici sada vjeruju da su razvili dugačke vratove da bi hranu mogli gutati bez žvakanja. Životinje koje jedu mnogo i gutaju, kao slonovi, trebaju velike glave kako bi prilagodili vilicu i kutnjake. Ali velika glava ne bi bila potrebna ako ne gutaju.

Dugi vratovi također su pomogli velikim dinosaurima da dohvate hranu bez micanja s određenog mjesta. Dok je slonovima potrebno 18h jedenja da bi zadovoljili svoj apetit, veliki dinosaur trebao bi nemogućih 30 sati dnevno. Ovo je bila zagonetka za znanstvenike koji su se pitali kako su ogromni dinosauri biljojedi poznati kao sauropodi narasli tako veliki.

Kada su sisavci biljojedi evoluirali razvili su različitu vrstu ponašanja, oslanjajući se na žvakanje kako bi hranu učinili lakše probavljivom. "Žvakanje je navika koje se veliki kopneni sisavci biljojedi nisu rješili", kaže profesor Martin Sander, sa Sveučilišta Bonn.

Dio vegetarijanske dino-prehrane vjerojatno su bile preslice - vrlo hranjive biljke slične paprati koje su rasle u izobilju u prahistorijskim močvarama. Malo životinja se njima danas hrani zato jer sadrže mnogo tvrdog silikata koji je loš za zube. Ali to nije bio problem za dinosaure koji su iskopali i progutali biljke bez žvakanja.

Sauropodi su također poznati po redovitom obnavljanju zuba, ponekad čak i jednom mjesečno. Veliki trbusi i snažni metabolizmi dinosaura pomagali bi im da se nose sa toliko neprožvakane hrane, vjeruju znanstvenici.

Dinosauri su posjedovali vrlo efikasan sistem disanja, sličan ptičjem, koji je uključivao velike brojeve zračnih kesica koje su prožimale njihovu tjelesnu šupljinu i kosti. U povijesti vrsta pluća današnjih ptica i divovskih dinosaura imaju isto podrijetlo, rekao je prof. Sander.

Prije 200 milijuna godina, došlo je od nove kombinacija u razvoju vrsta, a to je napravilo mogućima ove fascinantne divove.

12.05.2010. 16:01:58
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ante
    21.07.2012. 15:43
    ja mislim da su bili,tako veliki zbog omjera kisika,vodika i svih drugih elemenata u zraku i da nisu szarili tako brzo
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh