« Život
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
MAST PROTIV MASTI

Otkriveno kako nastaju dobre smeđe masne stanice koje tope kalorije

Smeđe adipozno tkivo potiče potrošnju kalorija radi grijanja tijela zbog čega bi moglo biti korisno u borbi s debljinom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

pretilost

,

debljina

,

masnoća

,

Varaždin Split

,

žene SDP

,

rođeni 28. studenoga

,

glukoza

Znanstvenici su otkrili kako se neke stanice masnoće pretvaraju u smeđu masnoću koja izgara kalorije, poznatu još i kao smeđe adipozno tkivo, umjesto da se transformiraju u bijelu masnoću povezanu s pretilošću.

Otkriće bi moglo pomoći istraživačima da pronađu učinkovit način za borbu s epidemijom pretilosti koja crpi zdravstvene budžete i sredstva bogatih nacija i koja se sve više širi i u zemljama u razvoju.

Stephan Herzig iz Njemačkog centra za istraživanje raka iz Heidelberga, koji je i proveo istraživanje, tvrdi da znanstvenici sada mogu upotrijebiti matične stanice kako bi u laboratorijskim uvjetima generirali stanice smeđe masnoće te ih kasnije usadili u tijelo, sve s ciljem da se potpomogne potrošnja kalorija. „Sada kada znamo barem neke od čimbenika koji su potrebni za stvaranje smeđe masnoće imamo oruđe kojim ćemo sve to posložiti i isprobati", rekao je Herzig. Matične stanice su stanice iz kojih nastaju sve ostale.

Valja napomenuti da je pretilost zavladala zapadnjačkim svijetom i razvijenim zemljama ponajviše zbog loše prehrane i sjedećeg načina življenja; ti modeli su sve zastupljeniji i u zemljama Trećega svijeta zbog čega je lako objasniti epidemiju pretilosti u globalnim razmjerima. Stanje je ozbiljno - pretilost je jedan od glavnih preduvjeta dobivanja dijabetesa, srčanih bolesti i ostalih kroničnih poremećaja.

Istraživanje je, kako to obično biva u početku, provedeno nad miševima u laboratoriju. Herzig je sa svojom skupinom stručnjaka iz Njemačke i Švicarske otkrio da enzim nazvan COX-2 potiče transformaciju masnih stanica u smeđu masnoću umjesto u bijelu.

Bijelo adipozno tkivo nagomilava masnoću služeći se našim tijelom kao spremištem -naročito u području bedara i trbuha. S druge strane, smeđe adipozno tkivo je prorijeđeni oblik masnoće koji novorođenčadi služi kao toplotna zaštita a odraslima pomaže u trošenju kalorija.

U istraživanju, objavljenom u časopisu Science, navodi se kako su laboratorijski miševi koji su bili genetski modificirani kako bi proizvodili veću količinu enzima COX-2 trošili kalorije brže, a time su bili zaštićeni od rizika pretilosti.

Prema znanstvenim proračunima, dovoljno je usaditi oko 50 grama smeđeg adipoznog tkiva kako bi se potrošnja energije kod odraslog čovjeka povećala za 20 posto. „To nije mnogo smeđe masnoće, ali povećanja u potrošnji energije je", kaže Herzig. Ova vrsta transplantacije već je uspješno isprobana na nekoliko drugih životinjskih vrsta i drugih vrsta stanica tako da u principu zaista djeluje.

Inače, COX-2 je neizostavan dio u proizvodnji prostaglandina, spojeva sličnih hormonima koji obavljaju niz važnih funkcija ključnih za zdravlje organizma kao i za ispravno funkcioniranje imunološkog sustava. Interesantno, lijekovi za bol poput aspirina i ibuprofena poznati su COX inhibitori koji blokiraju COX enzime. Ali Herzig objašnjava da to što koristite ove lijekove ne znači da se zbog njih i debljate jer se funkcioniranje enzima COX-2, potrebnog smeđim masnim stanicama koje troši kalorije, odvija na specifičan, drugačiji način.

12.05.2010. 11:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh