« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
JOŠ ĆEMO IH ZAVOLJETI

Neuništivi žohari spašavaju čovječanstvo od nuklearnog holokausta

Istraživači trenutno rade na dizajniranju senzora radijacije koje bi stavljali na leđa insekata i otkrivali terorističke nuklearne radionice

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

teroristi

,

nuklearno oružje

,

radijacija

,

žohari

Stvorenje koje jedino može preživjeti nuklearnu katastrofu i nuklearno uništenje ljudskog roda upravo bi moglo postati i glavno preventivno sredstvo u nastojanjima da to takve vrste holokausta ne dođe. Istraživači sa teksaškog A&M sveučilišta planiraju priključili senzore radijacije na leđa žohara. Nadaju se kako će te životinjice u budućnosti biti angažirane u situacijama koje su prerizične za ljude, piše internetski časopis National Defense.

„Žohari su savršen medij za nešto tako", kaže William Charlton, voditelj projekta i po struci profesor nuklearnog inženjerstva koji radi pri navedenom sveučilištu. „Mogu izdržati dug period bez hrane. Žive na svim kontinentima osim na Antarktiku. Otporni su na radijaciju i mogu nositi ogromne količine teškog materijala u odnosu na tjelesnu masu."

U njegovoj viziji projekta postoje timovi od po 20 žohara koji su opremljeni jednim od tri vrste senzora za otkrivanje nuklearnih materijala i koji bi marširali područjima veličine i do četvornog kilometra i odašiljali podatke putem sićušnog komunikacijskog sustava. Na taj bi način mjerodavne službe mogle otkriti na kojim se područjima nalaze potencijalne terorističke „sigurne kuće", odnosno mjesta na kojima bi se mogli nalaziti mini-tvornice opasnog oružja te skladišta nuklearnog materijala.

Operater će biti u mogućnosti upravljati žoharima uz pomoć elektrostimulatora. Trenutno se radi na dizajniranju senzora i komunikacijskog sustava koji bi se bez poteškoća mogli staviti na leđa ovih insekata.

Istraživači su u početku imali namjeru napraviti kukce-robote, ali to je predviđalo konstruiranje motoričkog sustava koji zahtijeva mnogo energije. Žohari su sami po sebi biološke platforme kojima ne trebaju baterije da bi se kretale. Inače, žohari mogu neprekidno trčati punih 35 minuta, kako se navodi u projektnoj dokumentaciji, a osim toga, senzore bi trebali moći nositi mjesecima bez problema.

19.02.2010. 14:30:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh