« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
VAGANJE

Facebook vam može i pomoći i odmoći pri pronalasku posla

Ako tražite posao, neka vaši profili na društvenim stranicama naglašavaju profesionalnost i pozitivne strane vaše osobnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

profil

,

Facebook

,

posao

,

nezaposleni

,

poslodavac

Vaš profil na Facebooku mogao bi vam smanjiti šanse da dobijete posao jer sve više poslodavaca provjerava društvene servise i profile potencijalnih kandidata u potrazi za pokazateljima koji bi buduće zaposlenike mogli prikazati u dobrom ili lošem svjetlu.

Prema nanovijim anketama, jedna osoba od deset nije dobila posao jer se na Facebooku hvalila kako se opija ili konzumira opijate. Čak 13 posto odbijenih kandidata je na društvenim servisima izražavalo rasnu i nacionalnu netrpeljivost, a devet posto je odbijeno zbog postavljanja fotografija s rasističkim konotacijama. Jedna od najčešćih pogrešaka koje nezaposleni mogu napraviti je objavljivanje podataka o stručnoj kvalifikaciji na društvenim servisima; čak 38 posto odbijenih nije primljeno jer su „uljepšavali" životopis lažnim podatcima da bi kasnije bili otkriveni na Facebooku. Prema riječima Fahrana Yasina, predsjednika agencije Career Builder, „sve više poslodavaca sad se služi društvenim servisima kako bi razotkrili bilo kakvu 'digitalnu prljavštinu'". Yasin dodaje kako bi svi oni koji traže posao trebali biti malo oprezniji i pažljiviji kad su u pitanju informacije koje se objavljuju na internetu, piše Telegraph. Jer objavom podataka, ni ne znajući da to čine, nezaposleni indirektno komuniciraju s potencijalnim poslodavcima.

Društveni servisi ipak mogu biti sjajno oruđe i dobar savezik u pronalasku posla. Važno je da profil nezaposlenog odaje dojam profesionalnosti i da naglašava njegove sposobnosti - ne da čini suprotno. Prije nego počnete potragu za poslom važno je da očistite vlastiti profil od digitalnog smeća ili bar da zabranite pristup profilu svima koji nisu vaši prijatelji. Pa ipak, uvijek postoji način da vaš budući potencijalni poslodavac dođe do detalja s vašeg profila. Nikada ne znate tko koga poznaje. A sigurnosne postavke društvenih servisa još uvijek su predmet rasprava. Njihova je efikasnost relativna stvar.

Yalsin dalje savjetuje da, ako već korisitite Facebook, na primjer, iskoristite to na način da prikažete najbolju sliku o sebi, da proširite profesionalnu mrežu i poznanstva. Sve što bi vas moglo na neki način kompromitirati i pokvariti sliku o vama držite podalje od interneta. Naglasite pozitivne stvari, bilo da se radi o profesionalnom ili privatnom aspektu života. Poslodavci često traže čovjeka, a ne isključivo radnika. Vaše kvalitete moraju prelaziti okvire profesionalnog. Isto tako, obratite pozornost na komentare koje dobijate od drugih, bilo da se radi o fotografijama, statusima, itd. Oni koji vam mogu naštetiti bolje da budu izbrisani, smatra Yalsin.

12.03.2010. 16:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh