« Život
objavljeno prije 14 godina
NOVI ZAKONI FIZIKE

"Božja čestica" vjerojatno postoji u više oblika

Nedostižna ˝Božja čestica˝ ili Higgsov bozon, inače glavni cilj projekta LHC, mogla bi postojati u pet različitih oblika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Božja čestica

,

Higgsov bozon

,

LHC

,

eksperiment

Pronalazak Higgsovog bozona primarni je cilj LHC eksperimenta u Ženevi, ali novi rezultati američke studije sugeriraju kako bi moglo postojati pet verzija ove subatomske čestice. Unatoč potrazi koja traje već pola stoljeća ona nikad nije otkrivena .

Leon Lederman, laureat za Nobelovu nagradu, nazvao je bozon ˝Božjom česticom˝ jer bi njeno otkriće moglo ujediniti shvaćanje sadržaja svemira i pomoći ljudima da razumiju kako funkcionira ˝Božji um˝.

Potrebno je prihvatiti Standardni model svemira koji objašnjava kako se subatomske čestice vežu zajedno pomoću tri od četiri fundamentalne sile prirode - slaba nuklearna sila, jaka nuklearna sila te elektromagnetizam.

>> U utrci za Božjom česticom

Za Higgsov bozon se pretpostavlja kako posreduje silu pomoću koje sve ostale čestice dobivaju masu. No znanstvenici koji nadgledaju DZero eksperiment, u akceleratoru čestica Tevatron u saveznoj državi Illinois, smatraju da mogućnost pet različitih čestica koje su odgovorna za tu transakciju sugerira nove zakone fizike izvan Standardnog modela.

Istraživači su uočili kako kolizija protona i anti-protona proizvodi parove čestica materije za 1 posto češće nego parove čestica antimaterije. Ova asimetrija materije i antimaterije izvan je dosega koji se može objasniti Standardnim modelom i mogla bi se pripisati postojanju pet Higgsovih bozona slične mase, ali različitih elektronskih naboja. Tri bi imala neutralan naboj, a preostala dva negativan i pozitivan. Ovo je poznato kao dvostruki Higgsov model.

>> Čestice iz središta Zemlje nose tajnu potresa

Dr. Adam Martin koji je radio na istraživanju objašnjava: ˝U modelima s dodatnim Higgsovim duplikatima, jednostavno je imati nove fizičke efekte poput rezultata eksperimenta DZero. No problem jest primjeniti te efekte bez da uništimo sve ono što smo dosada spoznali.˝

16.06.2010. 10:50:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    16.06.2010. 12:29
    s naglaskom na vjerojatno... :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh