« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
EKVIVALENT TISUĆA NUKLEARKI

Čestice iz središta Zemlje nose tajnu potresa

Rezultati Borexino eksperimenta predstavljaju prvi dokaz o raspadanju radioaktivnih elemenata u unutrašnjosti planete zbog kojeg dolazi do stvaranja ogromnih količina energije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

potres

,

toplina

,

neutrini

,

geoneutrini

,

čestice antičestice

,

vulkani

Talijanski su znanstvenici u podzemnom laboratoriju Gran Sasso Nacionalnoga instituta za nuklearnu fiziku došli do zanimljivog otkrića koje bi moglo započeti novu eru u istraživanjima mehanizama koji djeluju u unutrašnjosti Zemlje.

U pokusu kojeg su proveli, znanstvenici su se, na neki način, po prvi puta susreli s geoneutrinima, točnije antičesticama koje dolaze iz središta Zemlje. Radi se o prvom dokazu kako tisućama kilometara ispod kore planete dolazi do raspadanja radioaktivnih elemenata poput urana, na primjer, nakon čega pak dolazi do proizvodnje ogromnih količina topline koja pomjera kontinente, topi stijene i pretvara ih u vulkansku magmu, odnosno lavu.

Prvi pogled u unutrašnjost Zemlje, dakle, bacili su znanstvenici koje je predvodio Gianpaolo Bellini u eksperimentu Borexino u već spomenutom laboratoriju. Detalji su opisani i objavljeni na znanstvenoj internetskoj stranici arXiv.org. Ukratko, raspadanje radioaktivnih elemenata predstavlja jedan od glavnih izvora energije planete koja se procjenjuje na nekih 30 do 40 milijardi kilowatta što je ekvivalent tisućama nuklearnih centrala. Radi se o količini energije koja bez problema može pomjerati kontinente i izazvati potrese.

Kako tvrdi Bellini, ovo saznaje započinje novu eru u proučavanju mehanizama u unutrašnjosti Zemlje jer će se sad lakše istraživati i dolaziti do preciznijih podataka o toplini proizvedenoj u  Zemljinom plaštu, a time će se automatski lakše nadgledati i procesi koji uzrokuju potrese i vulkanske aktivnosti.

02.03.2010. 14:08:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    slobodni izvor snage
    02.03.2010. 16:20
    Tu nije nikakva tajnost koja djeluje u fuziji razni potresa <> nego je poznat razlog svakog potresa i "elemenntarni nepogoda" koji se desavaju u zemljinoj kori i na povrsini
    sa obadvije strane EKVATORA nase zemlje planete.
    Nabijena kruta unutrasnja jezgra u nasoj zemlji ona pomalo gubi moc "silu teza" koja se izlijeva u svemir pomocu
    goleme topline stvorene od ljudskog faktora, i jos sto je najopasnije a to je stvaranje vakumske sile u zemljinoj kori
    koristeci sve vrste resursa iz zemljine kore <> kao sto su "fosila goriva" ugalj + nafta +> treset +>> uran nuklearna energija ++>>>zemni plin.
    Postavio sam jednom pitanje strucnjacima za nuklearnu fiziku da izracunaju koliko kubicni metara se stvara topline na nasoj planeti u jednoj godini sve se utihnulo i njihovi pogledi prema meni su bili cudnovati u toj mrtvoj tisini.
    Odgovora nije bilo na moje pitanje nego su se "fizicari" za nuklearnu fiziku okrenili prema filozofskoj crnoj jami koja nema dna <> jer nisu mogli dati odgovor, nesposoban fizicar koji ne moze dati odgovor automatski postaje "filozof" da bi mogao na neki nacin mehanicki prezivjeti.
    Sjeverni i juzni polovi se primicu jedan drugome stvarajuci nas planet u spiralnom formatu jer se EKVATOR povecava u promjeru donoseci nemire u zemljinoj kori, danas je svijet
    u velikoj neizvijesnosti sa buducim dogadjajima a osobito sto ce biti na "euroazijskoj ploci" koja moze doci do veliki pukotina od Lissabona ili Madrida kroz balkan prema
    Aziji do PEKINGA.
    Mogu nastati najdublji kanali na euroazijskoj ploci i sa sobom odnijeti mnoge gradove kao i sa velikim problemom
    nuklearki koje su danas na ljuljanom polozaju kao u ljuljacki
    iz koje mogu lako izletjeti jer nemaju pojasa u svojim sjedalama.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh