« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SILIKONSKA DOLINA

5 velikih izuma koje još nismo ni počeli koristiti

Veliki umovi okupljeni u Silikonskoj dolini razvili su već nekoliko revolucionarnih proizvoda i usluga za koje ćemo tek čuti

Bloom Box
Bloom Box (Getty Images)
Više o

čista energija

,

izumi

,

Hotel Paradise

,

Šoljanovi dani

,

Carl Gustav Jung

Silikonska dolina središte je svjetske informatičke industrije. U blizini San Francisca nalaze se sjedišta brojnih uspješnih kompanija (Apple, Google, Facebook, Cisco, HP...), a okupljeni znanstvenici zasužni su za stotine velikih izuma (mikroprocesor,...). Tehnologije na kojima trenutno rade u naše će živote ući tek za 20-tak godina. Među inovacijama koje najviše obećavaju ističu se:

Umjetni organi
Napredna ortopedska pomagala za osobe koje su ostale bez ruke ili noge već dugo postoje, a samo je pitanje vremena kada ćemo dobiti čipove koji će u mozgu obavljati funkciju kratkotrajne memorije te umjetne bubrege i gušterače. Na kalifornijskom sveučilištu već se dugo radi na umjetnim organima, a Silikonska dolina prepuna je bogatih investitora koji ulažu velika sredstva upravo u takve inovacije.

>>Uskoro ćemo moći uzgajati vlastite organe

Bloom Box
Kutija za kojom su poludjeli eBay, WalMart i Google 'sama' proizvodi energiju potrebnu za kućanstvo. Čista, pouzdana i jeftina struja dobiva se kemijskom reakcijom unutar kutije koja se sastoji od velikog broja ćelija i koja s jedne strane vuče zrak, a s druge gorivo (solarnu energiju). Do masovnog korištenja bi moglo doći kada se cijena s današnjih 800.000 dolara za nekoliko godina spusti na oko 3000 dolara.

>>Nasini izumi koje koristimo svaki dan 

DNA testovi
DNA testovi mogu, između ostalog, pomoći u ranom prepoznavanju nasljednih bolesti, a navodno se pomoću njih može otkriti nevjera. Međutim, analize su još uvijek jako skupe i nedovoljno pristupačne za prosječnog čovjeka. Američka kompanija Counsyl razvija sustav koji će testiranje učiniti jeftinijim i pouzdanijim, a velik dio ulaganja usmjeren je upravo na komercijalizaciju DNA testova.

Automobili koji voze sami
Prototip Sveučilišta Stanford osvojio je prije pet godina prvo mjesto u utrci automobila bez vozača koje je održano u pustinji Nevada. Od 2005. do danas znanstvenici su znatno unaprijedili umjetnu inteligenciju potrebnu za upravljanje vozilom te će se uskoro u automobile ugrađivati 'autopilot' za prestrojavanje i vožnju u ekstremnim uvjetima.

Zamjena za plastiku
Materijali koje je moguće reciklirati trebali bi zamijeniti plastiku koja predstavlja ogroman ekološki teret. Brojni laboratoriji u Silikonskoj dolini eksperimentiraju sa sintetskim materijalima kako bi pronašli one kombinacije koje najbolje odgovaraju pojedinim proizvodima (npr. za prijenos podataka, pohranu podataka, gradnju...).

>>Koristite vrećice višekratno 

23.08.2010. 23:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh