« Život
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
NOVA METODA

Kako mjeriti težinu svjetova

Znantsvenici su pronašli nov način za mjerenje težine čitavih planetarnih sustava; detalje tek trebaju predstaviti javnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Zvijezde

,

težina

,

solarni sustav

,

planeti

,

tuš kabina

,

protuimigracija

U nizu brojnih znanstvenih problema jedan se posebno ističe po svojoj težini. Kako točno izmjeriti planet, njegove mjesece, prstene? Točnije, kako im odrediti težinu? Tim znanstvenika kojeg predvode australski stručnjaci pronašao je novu metodu mjerenja težine planetarnih sustava koja bi navodno trebala omogućiti preciznije modeliranje našeg solarnog sustava i planiranje svemirskih letova. Otkriće kojim se diče znanstvenici prema njihovim bi najavama trebalo ubrzati misiju 'lova' na gravitacijske valove (pojava koja nastaje kad se mase gibaju ubrzano; promjene gravitacijskih utjecaja), odnosno zakrivljenije prostor-vremena o kako je predvidio Albert Einstein u kontekstu svoje opće teorije relativnosti iz 1915.

Ukratko, nova planetarna skala za mjerenje težine nebeskih tijela i planetarnih sustava temelji se na principu djelovanja radio signala koje redovito emitiraju pulsari, malene zvijezde koje se okreću nevjerojatno brzo. David Champion, voditelj istraživanja, izjavio je kako je ovo prvi put da je netko uspio izmjeriti težinu čitavog jednog planetarnog sustava - planete s mjesecima i prstenima. Znanstvenici su do sada izračunavali težinu planeta mjereći orbite njihovih mjeseca ili letjelica koje bi prolazile pored njih pritom računajući 'snagu' gravitacijskog privlačenja planeta.

Nova metoda se, dakle, temelji na signalima s pulsara i vrijednostima koje pokazuju koliko i kako na njih djeluje gravitacijsko središte solarnog sustava koje je pak i samo pod utjecajem pozicije pojedinih planetarnih sustava. Podatci s četiri pulsara iskorišteni su za mjerenje planetarnih sustava merkura, Venere, Marsa, Jupitera i Saturna. Prema riječima Georgea Hobbsa, člana istraživačkog tima i astrofizičara iz CSIRO-a, novi metoda mjerenja je svestranija u odnosu na postojeće: „Može se upotrijebiti za detektiranje niza objekata, od planeta do asteroida." Sad nam samo ostaje da sačekamo objavu detalja o istraživanju koja će biti dio sljedećeg izdanja časopisa Astronomical Journal.

24.08.2010. 14:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh