« Život
objavljeno prije 14 godina
NOVA NADA

Uskoro ćemo moći uzgajati vlastite organe

Znanstvenici su uzgojili jetru u laboratoriju, nudeći nadu stotinama tisuća pacijenata koji pate od oboljelih ili oštećenih organa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Daily Mail)
Više o

transplantacija

,

jetra

,

bolesti

,

Hotel Paradise

Ovo dostignuće također otvara mogućnosti da će se organi za transplantaciju jednom izrađivati prema potrebi. Prva laboratorijski uzgojena jetra mogla bi se koristiti u bolnicama za 5 godina, izjavili su istraživači.

Dijelovi umjetnog tkiva služili bi u svrhu popravljanja oštećenja nastala od bolesti, alkohola ili prevelikih doza lijekova. Ostale mogućnosti uključuju dijelove umjetnih organa kako bi se pacijenti koji čekaju transplantaciju održali na životu, slično kao u slučaju uređaja za dijalizu koji pomaže kod zatajenja rada bubrega.

Posljednji eksperimenti koji su izvedeni na životinjskoj jetri još uvijek su u ranoj fazi, no jednog dana bi mogli dovesti do alternativne zamjene umjetnim organima. Proces započinje ˝pranjem˝ donorske jetre u deterdžentu, skidanjem stanica, ostavljajući samo kolagen i krvne žile na temelju čega se uzgaja novi organ.

Znanstvenici zatim injektiraju 200 milijuna zdravih stanica jetre koje se šire bazom te osiguravaju umjetnu zalihu krvi. Ovakva jetra preživjela je do 10 dana. Testovi su pokazali da je kao i prava jetra bila sposobna razgrađivati toksine. Znanstvenici su zatim takav organ presadili u štakore. ˝Organ nije izdržao u životinjama više od nekoliko sati, no i to je dobar početak˝, objašnjava vodeći istraživač dr. Korkut Uygun.

14.06.2010. 08:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh