Svijet nema prethodne stranice
STVARNO?

Možemo li otići na Mars, al ono, stvarno?

objavljeno prije 43 minute

Znanstvenici sada predlažu novi pristup kojim bi se Zemljin planetarni susjed zagrijao tako da se u njegovu atmosferu kao aerosol unesu čestice veličine šljokica napravljene od željeza… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. kolovoza

objavljeno prije 8 sati i 29 minuta

Poslijednja egipatska kraljica, Kleopatra VII. Philopator, 30. godine pr.n.e. počinila je samoubojstvo, prema predaji dopustivši da ju ugrize zmija otrovnica. Legendarna kraljica iz… više »

EHHH...

Kako je završilo doba dinosaura?

objavljeno prije 16 sati i 44 minute

Neposredne posljedice bili su šumski požari, potresi, golemi udarni valovi u zraku i morima. No, smrtni udarac mnogim vrstama potencijalno je bila klimatska katastrofa idućih… više »

EH, DA...

Globalni izazov za 21. stoljeće

objavljeno prije 19 sati i 30 minuta

Klimatske promjene predstavljaju jedan od najvažnijih izazova suvremenog svijeta, s brojnim negativnim posljedicama koje utječu na okoliš, gospodarstvo i društva diljem planeta.… više »

ZANIMLJIVO

Sunce će ipak biti najvažniji izvor energije

objavljeno prije 1 dan

Energetski sektor je možda dosegao prekretnicu u kojoj je došlo do sinergije između korištenja solarne tehnologije i procesa učenja tvrtki kako bi je učinili pristupačnijom,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. kolovoza

objavljeno prije 1 dan i 8 sati

Jedna od najpoznatijih bitaka antičke grčke, ona u Termopilskom klancu, ali i jedna od najmanje poznatih pomorskih bitaka koja se u isto vrijeme odvijala kod Artemizija, započela je 480.… više »

MHE UNA

Vjetar u leđa za daljnju eksploataciju?

objavljeno prije 1 dan i 16 sati

Saga oko izgradnje male hidroelektrane (MHE) na rijeci Uni u Donjoj Suvaji u Hrvatskoj polako dobiva svoj epilog. Državni inspektorat Hrvatske izašao je na teren i snimio… više »

SJAJNO

Stižu nam suze Sv. Lovre

objavljeno prije 2 dana

Ako je nebo vedro, kiša meteora Perzeida trebala bi biti vidljiva diljem Europe od zalaska sunca u noći 12. kolovoza do ranih sati 13. kolovoza. Događaj je povezan s… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. kolovoza

objavljeno prije 2 dana i 8 sati

Uz pomoć Medejaca, Elamaca i Skita, Babilonci su 612. godine pr.n.e. razorili glavni grad Asirskog carstva, veličanstveni Nineveh (Ninua, Ninive) koji je kroz cijelu asirsku povijest, uz… više »

UPS!

Kolika je šteta od prirodnih katastrofa ove godine?

objavljeno prije 2 dana i 21 sat

Osigurana šteta iznosila je u razdoblju od siječnja do lipnja 60 milijardi dolara, izračunali su, naglasivši da je iznos za 62 posto viši od desetogodišnjeg… više »

COOL

Finalisti Supertalenta atraktivnim plakatima pozivaju na veganstvo

objavljeno prije 3 dana

Splitski umjetnici Sonja Bonačić i Jan Hajsok kao Crowd Control duo oduševljavali su sve na malim ekranima plesom i cirkuskim vještinama u Supertalentu,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. kolovoza

objavljeno prije 3 dana i 8 sati

 Godine 480. Prije Krista na današnji dan perzijska vojska predvođena Kserksom u svojim je pohodima naišla na malen, ali odlučan otpor spartanskih junaka kralja Leonide kod… više »

UPS!

Srpanj 2024. bio je drugi najtopliji mjesec ikad zabilježen

objavljeno prije 3 dana i 21 sat

U srpnju 2024. globalna prosječna temperatura iznosila je 16,91 stupanj Celzijusa, 0,04 stupnja niže od prosječne temperature u srpnju 2023., trenutno najtoplijem zabilježenom mjesecu. Do… više »

EH, DA...

Klimatske promjene bez milosti

objavljeno prije 4 dana

Nažalost, posljedica je to postupnog zagrijavanja uzrokovanog klimatskim promjenama, izvijestila je u više navrata NASA. Obzirom da se planet godišnje zagrijava za 1,5 stupanj… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. kolovoza

objavljeno prije 4 dana i 8 sati

Prvi teleskop po konstrukciji istovjetan dalekozoru načinio je Galileo Galilei početkom 17. stoljeća: 1609. godine na današnji dan i predstavio ga venecijanskom Senatu. Već početkom… više »

skrolaj na vrh