« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Dogodilo se na današnji dan - 8. kolovoza

Galileo predstavio prvi teleskop na svijetu, JAR postala britanska kolonija, Rusi se počeli povlačiti iz Afganistana

Dogodilo se na današnji dan 8. kolovoza
Dogodilo se na današnji dan 8. kolovoza (Arhiva)
Više o

Roger Federer

,

dogodilo se na današnji dan

,

Dustin Hoffman

,

rođendani slavnih osoba

,

rođeni na današnji dan

,

8. kolovoza

,

rođeni 8. kolovoza

,

Emiliano Zapata

,

The Edge

Prvi teleskop po konstrukciji istovjetan dalekozoru načinio je Galileo Galilei početkom 17. stoljeća: 1609. godine na današnji dan i predstavio ga venecijanskom Senatu. Već početkom 1610. njime je napravio velika otkrića. Utvrdio je da na Mjesecu postoje planine, i izmjerio im visinu. Uočio je pjege na Suncu i pomoću njih odredio koliko vremena treba Suncu za okret oko svoje osi. Pronašao je četiri najveća Jupiterova mjeseca, a prvi je vidio Mliječnu stazu kao mnoštvo zvijezda.

Južna Afrika pripada područjima koja je čovjek najranije naselio. Fosilni nalazi vrsta iz roda Australopithecus stari su oko 3 milijuna godina. Najstariji današnji stanovnici zemlje su pripadnici gotovo izumrlih stočarskih i lovačkih naroda Khoikhoi (u Europi poznati kao Hotentoti) i San (Bušmani). Godine 1488. portugalac Bartolomeu Dias je kao prvi Europljanin oplovio Rt dobre nade kod današnjeg Cape Towna. Prvo stalno naselje, malu opskrbnu postaju za brodove na putu u Indiju, utemeljili su Nizozemci 1652. Kolonija na Rtu dobre nade rasla je ispočetka doseljavanjem farmera i stočara iz Nizozemske i susjednih zemalja, a kasnije i visokim prirodnim prirastom, potiskujući na sjeveru i istoku domorodačko stanovništvo. Brtitanskom kolonijom Južnoafrička republika postala je na današnji dan 1843. godine.

Godine 1979. SSSR pokreće invaziju na Afganistan nakon sukoba koji su započeli državnim udarom; prvo Sardara Muhameda Dauda 1973., a kasnije komunističke Afganistanske Demokratske Narodne Stranke u Saur revoluciji u travnju 1978. Zbog frakcionaštva Partije i sve slabijeg utjecaja na terenu, SSSR se odlučuje na invaziju kojom bi se učvrstilo Parcham krilo Partije, pod vodstvom Babrak Karmala. Rast nezadovoljstva radom Partije privlačio je neistomišljenike u sve jače islamističke pokrete. SSSR se na Božić 1979., odlučuje na riskantnu vojnu intervenciju, čiji će opseg rasti zbog nemogućnosti uspostavljanja mira u zemlji. Nakon međunarodnih pritisaka, učestalih napada mudžahedina (treniranih od strane SAD) te gubitka od oko 15.000 vojnika, SSSR se povlači deset godina kasnije, a početak povlačenja bio je na današnji dan 1988. godine.

Od poznatih osoba rođenih na današnji dan vrijedi spomenuti meksičkog revolucionara Emiliana Zapatu, glumca Dustina Hoffmana, gitarista grupe U2 The Edgea i tenisača Rogera Federera.

08.08.2022. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh