« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
NAKON SVAKOG TRENINGA

Mlijeko je bolje od sportskih pića

Umjesto skupih sportskih proteinskih pića trebali bi nakon treninga piti više mlijeka, pokazuju istraživanja

Mlijeko
Mlijeko (Shutterstock)
Više o

mlijeko

,

energetski napitak

,

proteini

,

mišići

,

trening

,

regeneracija

Matt Whitmore, 25-godišnji fitness trener iz Londona, nakon svakog treninga popije oko pola litre mlijeka. S ritualom ispijanja mlijeka umjesto sportskih pića počeo je prije desetak godina kada mu je ponestalo novca za skupe proteinske napitke. "Mlijeko mi pomaže da se brže regeneriram i da se bolje osjećam", tvrdi Matt čije su osobno iskustvo potvrdile i neke znanstvene studije.

>>Mlijeko najbolje djeluje protiv zadaha uzrokovanog hranom

>>Čaša mlijeka neutralizira tri čaše alkohola

Iako nutritivnu vrijednost mlijeka nitko ne osporava, sportaši nakon napornih treninga za izgradnju mišića preferiraju sportske napitke bogate proteinima, pogotovo kazeinom i sirutkom. Međutim, sportska pića ne pružaju mišićima potrebne hranjive tvari već više služe za nadomjestak ugljikohidrata i elektrolita.

"Mlijeko daje temelje za izgradnju mišića", tvrdi Glenys Jones s britanskog instituta "Medical Research Council" i tako ide u prilog industriji mlijeka koja nastoji mlijeko učiniti popularnim pićem među rekreativnim i profesionalnim sportašima. Radi se o tržištu vrijednom više milijardi eura, a industrija ulaže znatna sredstva u studije koje bi trebale dokazati prednosti mlijeka.

>>Mlijeko ćemo kupovati na crpki poput benzina?

Studija provedena na Sveučilištu Northumbria je tako pokazala da su sportaši koji nakon treninga piju mlijeko na sljedećem treningu izdržljiviji. Pritom se mlijeko mora popiti neposredno nakon fizičkog napora kako bi u potpunosti ispunilo sva svoja svojstva. Navodno je na Olimpijskim igrama u Pekingu plivač Michael Phelps redovito pio mlijeko - i osvojio šest zlatnih medalja. Također, studija Sveučilišta Loughborough pokazuje da nemasno mlijeko nadoknađuje izgubljenu tekućinu.

Pošto je mlijeko teže probavljivo od drugih pića, ne bi se smjelo piti za vrijeme samog treninga. 

24.09.2010. 17:09:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh