« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
UDRUGA RODA:

Zastupnici, sram vas bilo! - lokacije prosvjeda

Saborski zastupnici koji su glasovali za zakon o umjetnoj oplodnji zanemarili su mišljenje struke i izglasovali ga na temelju neistinitih tvrdnji

(Jakov Prkić/CROPIX)
Više o

udruga RODA

,

umjetna oplodnja

,

zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji

,

Karmen Rivoseki-Simić

Prva reakcija na današnje izglasavanje Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji koju je izrekla Karmen Rivoseki-Simić iz Udruge Roda je: Sram vas bilo! Sram bilo 70 zastupnika koji su glasovali za predloženi zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji jer su ljudima koji imaju problema dodatno otežali ako ne i onemogućili da dođu do željene djece.

"Saborski zastupnici koji su danas glasovali za zakon zanemarili su mišljenje struke, pacijenata i izglasovali ga na temelju neistinitih tvrdnji", rekla je predstavnica Roda dodajući kako na novopredloženi amandman o izvanbračnim zajednicama - nema riječi.

Rivoseki-Simić ističe da je ministar Milinović obmanuo zastupnike nekim izjavama budući da u zakonu nigdje ne stoji do koje će godine žene imati pravo na postupke medicinske oplodnje niti da će imati pravo na šest postupaka umjesto dosadašnja tri jer se ta pitanja određuju pravilnicima, neovisno o zakonu. Ističe kako nije istina da je u Italiji dopuštena oplodnja samo triju jajnih stanica jer je takvu odredbu ukinuo talijanski Ustavni sud.

"Ministar je obmanuo javnost govoreći da je zamrzavanje jajnih stanica i spermija uobičajen postupak u svijetu. Uspješnost postupka zamrznutom jajnom stanicom iznosi svega tri posto, a da bi to bilo moguće, potrebna je oprema za zamrzavanje jajnih stanica koju si teško mogu priuštiti i zemlje daleko bogatije od Hrvatske", kaže Karmen Rivoseki-Simić koja je najavila i podnošenje tužbe Ustavnom sudu kojom će pokušati osporiti medicinski aspekt zakona.

Lokacije prosvjeda koji počinju u 18 sati u organizaciji Rode su slijedeće:

Zagreb - Trg Francuske Republike

Krk - kod Kule

Rijeka - ispred Radio Rijeke

Zadar - Narodni trg

Osijek - Trg Ante Starčevića

Varaždin - Korzo

Split - Pjaca

Pula - Portarata

17.07.2009. 14:04:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh